Blodomloppet till Munkedal
Nyhet

Blodomloppet till Munkedal

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Blodomloppet, Sveriges största motionsloppsserie som kombinerar fysisk aktivitet med blodgivning, arrangeras i Munkedal 23 augusti nästa år. Munkedals kommun arrangerar loppet som en del av sitt 50-årsjubileum tillsammans med lokala föreningar. ”Vi vill bidra till att göra Munkedal till en aktiv kommun”, säger Peter Karlsson, förvaltningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Blodomloppet kom tillbaka rejält 2023. Efter en tung period under pandemin växte loppet i antalet anmälningar med 33 procent och landade på totalt 87 000 deltagare.

Nu expanderar motionsloppsserien ytterligare. Munkedal blir Blodomloppets 21:a arrangörsort, och står som värd för folkfesten 23 augusti 2024.

Munkedals kommun arrangerar loppet tillsammans med GeBlod i Västra Götalandsregionen och hoppas på att Blodomloppet kommer sätta fler folk i rörelse och få in fler blodgivare.

– Det känns jättebra att vi får vara med och arrangera Blodomloppet. Vi vet att det finns utmaningar i samhället kring folkhälsa och kommunen har en viktig roll i det hälsofrämjande arbetet. Vi vill att Munkedal ska vara en aktiv kommun och hoppas att arrangemanget ska få människor att röra på sig mer – och att vi samtidigt ökar antalet blodgivare, säger Peter Karlsson, förvaltningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen på Munkedals kommun.

– Blodomloppets starka budskap att uppmärksamma behovet av blodgivare behöver spridas ytterligare runt om i landet. Vi gläds åt att Munkedal stöttar konceptet där vi arbetar med blodgivning, hälsa och välmående för arbetskamrater och skapar tillskott för ungdomar att komma i rörelse, säger Tomas Hoszek, ordförande för Blodomloppet Sverige.

Tävlingsområdet utgörs av natursköna Örekilsparken som ligger i direkt anslutning till Örekilsälven, och till det planerade naturreservatet. Banan är varierande med inslag av backar, men är inte jättekuperad.

GeBlod kommer finnas på plats för att informera om vikten av att ge blod och för att rekrytera fler blodgivare.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}