Blodomloppet – en viktig pusselbit för att rekrytera blodgivare
Nyhet

Blodomloppet – en viktig pusselbit för att rekrytera blodgivare

Den 8 september går Blodomloppet av stapeln i Slottsskogen igen, en av GeBlods viktigaste aktiviteter för att engagera kring blodgivning och rekrytera fler som ger blod. Syftet med Blodomloppet är att uppmärksamma den viktiga blodgivningen och främja en hälsosam livsstil. 

Att hålla blodlagret i balans är en utmaning. Om det inte finns tillräckligt med blod kan operationer tvingas ställas in; en åtgärd som tas för att kunna hålla akutmottagningen öppen och ha beredskap för trauma och katastrofläge. Det är ofta blodbrist, och just nu behövs påfyllning av O negativt och O positivt blod i Göteborg.

5 000 nya blodgivare behövs

– Vi behöver hålla blodlagret i rätt nivåer, speciellt när det råder blodbrist i andra delar av landet. Alla ska kunna få blod när de behöver det säger Anna-Karin Norrman, enhetschef på GeBlod i Göteborg.

För att klara av sjukvårdens dagliga blodbehov och ha beredskap för kris och katastrofsituationer behövs ett jämnt inflöde av blod. Tack vare blodgivare kan tusentals operationer, transplantationer och sjukdomsbehandlingar genomföras varje år på människor i alla åldrar. I Göteborg är det 15 000 som årligen ger blod, men fler blodgivare behövs. I ett första steg behöver den siffran öka till 20 000 för att möjliggöra stabila blodlager och stärkt beredskap.

Blodomloppet en viktig aktivitet

GeBlod arbetar aktivt med att nå ut med information om blodgivning i sociala medier och i samarbeten med företag och organisationer, med främsta syfte att rekrytera fler blodgivare. Den 8 september går Blodomloppet av stapeln i Slottsskogen igen, en av GeBlods viktigaste aktiviteter för att engagera kring blodgivning och rekrytera fler som ger blod. Syftet med Blodomloppet är att uppmärksamma den viktiga blodgivningen och främja en hälsosam livsstil.

Under pandemins två år har man inte kunnat genomföra loppet som lockar tusentals deltagare, men nu är det återigen dags att springa det livsviktiga loppet. Blodomloppet i Slottsskogen i Göteborg arrangeras av ÖIS Friidrott tillsammans med GeBlod på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Nu hoppas vi på en stor härlig folkfest. Som deltagare i Blodomloppet är du en vinnare på flera olika sätt. Du visar att du bryr dig om din egen och andras hälsa och du hjälper till att sprida och uppmärksamma vikten av blodgivning och blodets betydelse samtidigt främjar det din hälsa. Alla kan delta, yngre och äldre och man behöver inte ens vara blodgivare.

Det går att delta i Blodomloppet genom att springa eller promenera antingen fem eller tio kilometer. Dessutom arrangeras Lilla Blodomloppet för barn upp till tolv år för första gången, och avgörs på en sträcka på 1.3 km.

Blodomloppet.se anmäler du dig till loppet den 8 september. 

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}