Blodmobilen 10 år och 100 000 livsviktiga insatser
Nyhet

Blodmobilen 10 år och 100 000 livsviktiga insatser

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

I år fyller blodmobilen i Västra Götaland 10 år. Den mobila blodgivningsverksamheten är en viktig del av den totala insamlingen av blod som sker varje dag och sedan i maj 2013 har besökare i blodmobilen bidragit med över 100 000 livsviktiga insatser.

I maj 2013 byttes den gamla blodbussen ut mot en ny modern mobil enhet, en blodgivningstrailer. Under dessa 10 år har den tjänat sjukvården väl, cirka 88 000 blodpåsar har donerats i blodmobilen och drygt 13 000 personer har testats och godkänts som nya blodgivare.

– Vi är enormt stolta och tacksamma för vad vår mobila blodgivningsverksamhet har bidragit till och fortfarande gör, blodmobilen är en viktig komponent i vår totala blodförsörjning, säger Maja Skale, sektionsledare på GeBlod.

Blodmobilen besöker 23 hållplatser i och runt om Göteborg. Lokala torg, större företag och kranskommuner är exempel på platser dit blodmobilen åker.

Under vecka 20 kommer det firas på blodmobilens hållplatser i och med 10 årsjubileet, det bjuds på trevlig fika till alla som ger blod och anmäler sig som nya blodgivare. Den 15 – 16 maj åker blodmobilen till Öckerö och den 17 och 19 maj står den uppställd på Lindholmen.

– Vi hoppas att fler upptäcker hur enkelt det är att ge blod på blodmobilen och att vi nu erbjuder även tidsbokning förutom drop-in, berättar Maja.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}