Blodgivare i Skåne kan nu boka tid online
Nyhet

Blodgivare i Skåne kan nu boka tid online

Nu kan du som är blodgivare i Region Skåne boka tid online till GeBlods nio fasta blodgivningsenheter. Tidigare har bokning för blodgivning skett via telefon men nu erbjuds även bokning via GeBlod.nu, något som länge varit efterfrågat.

– Förhoppning är att onlinebokning ska göra blodgivningen mer tillgänglig. Många bokar allt från restaurangbesök till sjukvård via internet och nu hänger vi också på den trenden, säger Ingrid Johansson blodgivarsamordnare på GeBlod.

I första skedet startar onlinebokningen för etablerade blodgivare på de fasta blodgivningsenheterna. Längre fram kopplas blodgivartrailerns hållplatser på och även för de som vill bli blodgivare. För blodverksamheten innebär tidsbokad blodgivning flera fördelar, bland annat ger det bättre förutsättning för planering av blodlagret.

– Onlinebokningen kommer att vara till stor nytta för både blodgivare och personal. Blodgivarna erbjuds möjlighet att enkelt boka och omboka sin tid, samtidigt behöver personalen inte hantera tidsbokningar via telefon. Det blir en vinst i alla led, säger Marinna Nilsson, enhetschef för GeBlod i nordöstra Skåne.

Så här bokar du tid online

Först behöver du logga in på 1177.se med e-legitimation. Därefter lägga till din GeBlod enhet under Mottagningar i 1177.se, sök till exempel GeBlod Malmö. Alla enheter heter GeBlod och orten. 

I din kallelse till blodgivning kommer det finnas en länk till GeBlod.nu som lotsar dig till GeBlods enheter i Region Skåne. När du valt vilken av GeBlods enheter du vill besöka trycker du på knappen ”Boka tid” och loggar in med e-legitimation på 1177.se. Här väljer du dag och tid i kalendern och bekräftar bokningen.

Har du inte fått en kallelse och du vet att det är dags att ge blod, kan du gå in på Här finns vi, välja GeBlod enhet och klicka på ”Boka tid” för att nå online bokningen. Har du frågor om tidsbokning online kan du också ringa till GeBlod, kontaktuppgifter finns på Här finns vi

Om du aldrig gett blod tidigare och vill bli blodgivare behöver du börja med att skicka in en intresseanmälan.

Trombocytgivare och plasmagivare bokar fortsatt tid som tidigare, på plats eller via telefon.  

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}