Blodcentralen Sergel öppnar på Drottninggatan 27
Nyhet

Blodcentralen Sergel öppnar på Drottninggatan 27

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Torsdag den 2 februari öppnar Blodcentralen Sergel på Drottninggatan 27. Därmed får Region Stockholms blodgivare en central och lättillgänglig plats att besöka för att ge blod.

– Stockholm behöver fler blodgivare. På Blodcentralen Sergel får vi rymliga och moderna lokaler i ett centralt läge. Det finns många stora arbetsplatser runtom och det är lätt att ta sig hit med kommunala färdmedel. Här ser vi goda förutsättningar till att kunna rekrytera nya blodgivare och samtidigt behålla befintliga blodgivare, säger Monica Ritschard enhetschef för Blodcentralen Sergel.

Det är Blodcentralen Hötorget, som funnits på Sveavägen 20 sedan 2009 som flyttar till Drottninggatan. En vanlig vecka har det varit runt 300 personer som gett blod på Blodcentralen Hötorget. Blod är en färskvara och håller bara i sex veckor. Det kan inte tillverkas på konstgjord väg.

–I Region Stockholm går det åt 100 liter blod per dygn. Mest blod går till personer som behandlas för cancer och kroniska sjukdomar. Blod används också vid operationer, förlossningar och olyckor. Stockholms sjukvård behöver fler blodgivare för att alltid ha blod tillgängligt till de som behöver. Blod räddar liv, säger Cecilia Holmström Jutell, projektledare inom kommunikation på Blodcentralen Stockholm.

För att kunna bli blodgivare behöver du vara mellan 18-60 år och frisk. Anmäl dig här: Bli blodgivare | geblod.nu

För mer information, kontakta:

Cecilia Holmström Jutell, projektledare kommunikation Blodcentralen Stockholm
070–272 11 76
cecilia.holmstrom-jutell@regionstockholm.se

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}