Björn har rekord i antal blodgivningar
Nyhet

Björn har rekord i antal blodgivningar

När Björn Krönert var 18 år började hans blodgivarkarriär och efter 45 år är han nu uppe i 800 givningar. Det är inte bara imponerande utan också rekord i antal givningar i hela Örebro län.

– Förr eller senare kan man själv behöva blod eller plasma och då känns det bra att man har gett när man ändå kan, säger Björn.

Han ger både blod och plasma vilket gör att han kan ge fler gånger per år än givare som endast ger blod. Plasma kan man ge med tätare intervall än blod. Det sker med hjälp av en maskin som under pågående givning separerar plasman ur blodet. Plasman samlas upp i en påse och givaren får sedan tillbaka resterande blodkroppar.

– Anledningen till att jag började att ge blod var min morfar. Han var en trogen givare som har gett blod så länge jag kan minnas. Sen handlar det om medmänsklighet, om jag skulle råka ut för något behöver jag få hjälp av någon annan, fortsätter Björn.

Ungefär 3 av 100 ger blod i Sverige idag och sjukvården behöver uppemot 1200 blodpåsar varje dygn. Mest blod ges till patienter med kroniska sjukdomar och cancer men blod behövs också exempelvis vid operationer, olyckor och förlossningar. o.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.