Annikas dotter fick blodtransfusioner varannan dag under julen
Nyhet

Annikas dotter fick blodtransfusioner varannan dag under julen

I semesterparadiset vändes Annikas värld upp och ner. Hennes då fjortonåriga dotter bröt armen i Italien och familjen tvingades köra hem till Sverige. En vecka senare fick de beskedet: dottern hade en cancertumör i skelettet, diagnos Osteosarkom. Under julen 2023 genomgick dottern en tuff period på grund av cellgiftsbehandlingen och hon fick blod varannan dag. ”Vad hade hänt om det varit blodbrist? Jag vill inte ens tänka tanken”, säger Annika.

Ett benbrott i semesterparadiset. Från ett liv helt utan problem, som Annika beskriver det, till ett barn med en cancertumör i skelettet. Hela livet vändes upp och ned.

– Det började med att vår dotter nästan oprovocerat bröt sin arm när vi var på semester. Hon hade mycket ont och i Italien kunde ingen ge svar på varför. Vi tog beslutet att ta oss snabbast möjligt till Sverige, säger Annika.

Väl framme i Stockholm blev dottern röntgad på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Benbrott konstaterades, men läkarna ville följa upp med ännu en röntgen några dagar senare.

Samma dag som röntgen nummer två kom beskedet: ”vi har hittat en tumör i er dotters arm, ni får första tiden på måndag morgon”.  Benbrottet berodde på den växande tumören i skelettet. Diagnosen var Osteosarkom, en cancersort som kräver både tunga cellgiftsbehandlingar och operation. Allt blev som i en torktumlare.

Redan på måndagen togs de första stegen i den intensiva cellgiftsbehandlingen och Annikas dotter fick snabbt känna på cellgifternas biverkningar.

– För att besegra denna cancertyp krävs oerhörda tunga insatser, det finns inte mycket tuffare cellgiftsbehandling än denna. Vår dotter hade inget val, hon var tvungen att ta sig igenom fruktansvärda perioder och kroppen bröts ned bit för bit för att rå på tumören.

Under hela cellgiftsbehandlingen behövdes blodtransfusioner.

– För min dotter hade det varit omöjligt att gå igenom sin cancerbehandling om hon inte hade fått blodtransfusioner. Hennes kropp hade inte varit redo för och klarat behandlingen och hon hade inte kunnat bli frisk.

En av de tuffaste behandlingsperioderna ägde rum under julhelgen 2023 när dottern låg inlagd med fruktansvärda biverkningar från cellgifterna. Det krävdes blodtransfusioner varannan dag hela julen för att bygga upp värdena som i sin tur gjorde att kroppen kunde ta sig ur tillståndet med biverkningarna.

– I efterhand har jag förstått att det ofta är blodbrist i sjukvården under jul. Vad hade hänt oss om det var blodbrist? Jag vill inte ens tänka tanken, säger Annika.

Idag är dottern friskförklarad och Annika vill hjälpa till genom att sprida ordet om hur viktig blodgivningen är, speciellt inför julen som kommer. Hon har på nära håll upplevt blodets oumbärliga roll i en cancerbehandling och kampen för att bli frisk. När hon ska formulera sig för att beskriva blodgivares insatser, tvekar hon och tar en paus.

-Hur ska jag egentligen formulera mig så att alla förstår detta, utan att det blir floskler? Jag skulle vilja att man stannar upp lite och reflekterar kring vad det faktiskt innebär för en annan människa när man ger blod. Det är LIVSVIKTIGT! Blodgivarna är HJÄLTAR! Det går inte att säga något annat. De har räddat min dotter, tillsammans med all fantastisk sjukvårdspersonal, avslutar hon.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}