Annas dotter lever tack vare blodgivare
Nyhet

Annas dotter lever tack vare blodgivare

När Annas dotter var tio veckor gammal upptäcktes att hon hade en extremt sällsynt, obotlig sjukdom. Men tack vare att hon kan få blod regelbundet lever hon idag.

– Utan blodgivare skulle vi inte ha Alice med oss. Det är så otroligt svårt att beskriva tacksamheten vi känner till alla blodgivare, säger Anna Rikner.

Varannan till var tredje vecka åker Anna med sin dotter Alice till sjukhuset för att hon ska få blod. Det brukar ta en hel dag och är besök som Alice måste göra resten av sitt liv.

– Hon skulle inte överleva om hon inte fick blod. Det skulle gå några veckor sen skulle hennes hjärtat sluta slå. Fanns det inga blodgivare skulle inte heller hon finnas. Det är lite otäckt att vara beroende av andra personers välvilja. Därför är vi så tacksamma över alla som väljer att ge blod, säger Anna.

Alice kan inte få blod av vem som helst. Hon är beroende av att några utvalda givare ger blod, där hon inte är allergisk mot antikropparna.

– När vi läser om blodbrist är det verkligen skrämmande eftersom vi vet vad som skulle ske om hon inte fick blod. Blodgivare gör så stor skillnad för oss och alla andra som behöver blod runt om i landet.

Vill ge dottern ett så normalt liv som möjligt

Sjukdomen påverkar hela Alice liv och gör att hon i perioder är väldigt trött och har ont. Hon får dropp varje dag mot den järnförgiftning som hennes organ får, eftersom hon får så mycket blod. Även om hon medicineras mer än de flesta andra barn har hon aldrig långt till ett leende och familjen är noga med att hon ska få leva ett så normalt liv som möjligt.

– Jag tycker om att rita, vara med kompisar och så rider jag på ridskola. Min favorithäst heter Liten. Han är väldigt duktig på att komma fram i galopp och han har en sådan skön sadel. Och han är jättelydig! säger Alice.

Hoppas att fler ska bli blodgivare

Familjen är noga med att prata om hur viktigt blodgivning är för dem och Alice. Många i deras närhet har blivit blodgivare.

– Alice pappa har gett blod sen han var 18 år, men det var inte förrän Alice blev sjuk som vi alla förstod hur mycket blod det går åt. Många arbetsgivare låter sina anställda ge blod på arbetstid. Det tror jag kan göra stor skillnad, säger Anna.

Förutom att tacka alla blodgivare som finns idag vill hon även uppmuntra alla som funderat på att bli blodgivare att ta det steget.

– Vem som helst kan behöva blod någon gång. Så jag hoppas att alla som kan testar sig för att kanske kunna bli blodgivare. Att ge blod tar inte så lång tid men du kan göra en stor skillnad för någon annan. En skillnad på liv och död, säger Anna.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}