Järninformation Blodcentralen Stockholm

Blodgivning och järn

Som blodgivare i Stockholm får du i regel järntabletter efter att du har gett blod. Här berättar vi varför det är viktigt att fylla på med järn efter blodgivning.

Vad är järn?
Grundämnet järn är en mineral som är viktig för många funktioner i kroppen. Järnets huvuduppgift är att fungera som byggmaterial för hemoglobin.

Vad är hemoglobin?
Hemoglobin (Hb) är ett järnrikt protein som finns i blodets röda blodkroppar. Hemoglobinet transporterar syre från lungorna till kroppens alla delar.

Normalvärden för Hb är:

 • 117-153 g/L för kvinnor
 • 134-170 g/L för män

Du kan ge blod om ditt Hb är minst:

 • 125 g/L för kvinnor
 • 135 g/L för män

När du ger blod sänks ditt hemoglobinvärde tillfälligt med 10–15 g/L. Värdet kontrolleras vid varje blodgivning.

De röda blodkropparnas livslängd är ungefär fyra månader. Sedan återanvänds järnet när nya röda blodkroppar bildas.

Vad är ferritin?
Ferritin är ett protein som finns i bland annat levern, mjälten och benmärgen. Ferritinets huvuduppgift är att lagra järn så att det kan användas när det behövs. Ferritinvärdet är alltså ett mått på hur mycket järn som är lagrat i kroppen, det vill säga ditt järnförråd. I Stockholm kontrolleras ferritin regelbundet på alla blodgivare.

Normalvärden för ferritin är:

 • 13–150 µg/L för kvinnor
 • 30–400 µg/L för män

För att godkännas som blodgivare i Stockholm ska ferritinvärdet vara minst:

 • 20 µg/L för kvinnor
 • 30 µg/L för män

 

Varför behöver du äta järntabletter när du har gett blod?
För att du ska må bra efter blodgivning är det viktigt att du fyller på ditt järnförråd. Vid en blodgivning förlorar du ca 225 mg järn. Det är svårt att ersätta förlorat järn med kost eftersom kroppen endast tar upp ca 10% av det järn som tillförs. Därför rekommenderar vi att du äter 20 järntabletter efter blodgivning.

Om ditt järnförråd sjunker kan du känna dig trött och ha svårt att koncentrera dig. Ferritinet kan sjunka till låga nivåer innan det syns på hemoglobinvärdet. Lågt hemoglobinvärde kan leda till försämrad syreupptagningsförmåga som gör att du får nedsatt ork och lätt blir andfådd vid ansträngning.

Ta alltid de järntabletter du får efter att du gett blod. De hjälper dej att må bra.

Förvara järntabletterna säkert
Tänk på att järn i för stor mängd kan vara giftigt, därför bör man förvara järntabletterna så att små barn eller husdjur inte råkar få i sig dom av misstag.

Källor:

Granskat av Fredrik Boström, medicinskt ansvarig Blodcentralen Stockholm

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

 • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
 • Väger du minst 50 kilo?
 • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}