GeBlod.nu

Som blodgivare har du ett stort ansvar

Som blodgivare hjälper du till att rädda andra människors liv och hälsa. Tillsammans med personalen på blodcentralen tar du också ansvar för att patienter inte riskerar att få smittat blod.

Blodet måste vara fritt från smitta

Varje gång du ger blod fyller du i en hälsodeklaration. Där berättar du om du på något vis kan ha varit utsatt för blodsmitta. Din blodcentral kan då bedöma om du måste vänta en tid eller avstå helt från att ge blod.

För att vara säkra på att blodet som ges till patient är fritt från smitta tar blodcentralen också prover varje gång du ger blod. Det vi testar för är bland annat gulsot, syfilis och hiv.

Kan du ge blod? Gör en snabbkontroll.

Här är ett batteri av frågor och regler som ger dig en första vägledning. Du kan också läsa mer i Frågor och svar. Prata dock alltid med din blodcentral för att få exakt information om vad som gäller just dig.

Alla regler syftar till att det ska vara säkert att både ge och få blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning i Sverige utifrån EU-direktiv. Mer information om regler finns på Socialstyrelsen.

Har du varit ute och rest eller bott utomlands?
Har du varit sjuk eller behandlats för någon sjukdom?
Hur ser ditt sexliv ut?
Tatuering, piercing eller andra riskhändelser?
Graviditet eller missfall?

Dela sidan:

Rss:

Stämmer detta på dig?

Då är chansen stor att du kan bli blodgivare.