GeBlod.nu

Målet är milen i Blodomloppet

Nyhet

Om några veckor ska ett tjugotal niondeklassare och sex ledare springa en mil i Blodomloppet. Det är målet med Löparakademins tioveckorsprogram som de alla är en del av. Tillsammans tränar de både kondition och styrka. Ungdomarna får också lära sig att sätta upp och nå personliga mål.

Senast uppdaterad 2016-05-16 av Linnéa Renholm Falk

I stadsdelen Bergsjön i Göteborg förbereder sig just nu ett tjugotal niondeklassare och sex ledare för en stor utmaning: att springa en mil i Blodomloppet den 1 juni. De är alla en del av ett tioveckorsprogram som den ideella föreningen Löparakademin håller i. Under dessa tio veckor ses gruppen två gånger i veckan för att träna kondition och styrka.

Förutom träning innefattar tioveckorsprogrammet även olika workshops som ledarna håller i. Här ungdomarna får öva på att överföra sina nyvunna kunskaper på andra delar i livet, till exempel studier och arbetsliv. Mentorskapet från ledarna är en viktig del av programmet och ger ungdomarna en naturlig kontakt med vuxna förebilder. Ledarna motiverar, inspirerar och delar med sig av sina egna erfarenheter. Genom tioveckorsprogrammets olika moment får ungdomarna lära sig att sätta upp och nå personliga mål.

- De klarar mycket mer än vad de själva tror, menar Moa Holmstén som tillsammans med Kania Barazangi, Noshin Hakimi, Ida Andersson, Navid Hamidi och Nina Tran är ledare i Löparakademins tioveckorsprogram.

Detta tioveckorsprogram finns idag på ett flertal orter runtom i landet. Det är gratis att vara med och det krävs inte att man tränat löpning förut. Alla deltar utifrån sin egna förutsättningar. Syftet är att ungdomarna genom programmet ska få en stärkt tro på sin egen förmåga och kunna ha nytta av detta i framtiden. Löparakademin vill, med fokus på Sveriges miljonprogramsområden, använda löpning som ett verktyg för att nå sociala förbättringar och en inkludering i samhället. Ledarna för tioveckorsprogrammet i Göteborg brinner verkligen för sitt uppdrag inom Löparakademin. De är överens om att det absolut bästa är att på så kort tid se de ungas stora utveckling.

- Jag har nog ingen speciell taktik inför loppet. Att inte svimma kanske, säger Arrezo Nori som är 16 år gammal och en av deltagarna i Bergsjöns tioveckorsprogram.

Liksom i Löparakademin är löpningen i Blodomloppet en del av ett större mål. Alvin Petrovics Ndure, en av tioveckorsprogrammets deltagare, vet att Blodomloppet finns till för att fler ska känna till att blodgivare behövs. Snart ska Alvin, de andra ungdomarna och ledarna springa en mil i Blodomloppet i Göteborg. Tillsammans når de sina mål och uppmärksammar samtidigt den livsviktiga blodgivningen.

  • Alvin Petrovics Ndure och Simon Bylund medverkar i Löparakademins tioveckorsprogram.
  • Ledare och deltagare i Löparakademin.

Dela sidan:

Rss: