GeBlod.nu

Perfekt blodomloppsväder

Nyhet

Uppsalas lokala blodomloppsambassadör Pär Holmgren, gissar på perfekt blodomloppsväder den 18 maj.

Senast uppdaterad 2017-04-29 av Maggie Östlund

Många känner igen Pär som meteorolog på SVT, där han arbetade under 20 år, fram till 2008. Pär Holmgren är meteorologen som är mer intresserad av klimatfrågor än vädret i sig, och började föreläsa om klimatfrågan redan på 1990-talet.

Sedan 2015 arbetar Pär hos Länsförsäkringar som naturskadespecialist. Där har han möjligheten att både jobba med klimatanpassning för att minska riskerna och med omställning för att minska vårt samhälles klimatpåverkan.

Pär är en mångsysslare av rang och har minst sagt många strängar på sin lyra. Förutom sitt arbete som naturskadespecialist är han även föreläsare, författare med eget bokförlag, involverad i flera olika miljöprojekt och utnämnd till hedersdoktor vid Uppsala Universitet 2012.

Pär är en engagerad person som inte tvekade vid frågan om att bli ambassadör för Blodomloppet i Uppsala.

Snabba fakta:

  • Född: 24 oktober 1964 i Gävle, kom till Uppsala 1970.
  • Bor: På landet, cirka en mil öster om Uppsala, sedan drygt ett år.
  • Yrke: Naturskadespecialist, Länsförsäkringar.
  • Mål med livet: Göra så mycket som möjligt för att bidra till omställningen till ett hållbart samhälle, och att få uppleva en dag i framtiden då växthuseffekten inte längre förstärks.

1. Hej Pär, hur står det till? Bara bra. Härlig årstid nu när naturen vaknar upp ordentligt efter vinterdvalan.

2. Vi är mycket glada att du ställer upp som lokal ambassadör för Blodomloppet i Uppsala, var det ett svårt beslut? Nej, verkligen inte. Både blodgivning och hälsa är viktigt. Kul att det går att knyta ihop på det här sättet.

3. Blodomloppet är idag Sveriges största lopp. Varför tror du Blodomloppet har blivit så populärt? Det finns nog många anledningar till det. Vi människor mår väl bra när vi känner att vi hjälper andra.

4. Hur kom det sig att du själv blev blodgivare? Jag minns faktiskt inte. Jag gissar att det var någon kompis som var blodgivare och värvade mig.

5. Du har gjort ett uppehåll ett par år med blodgivningen, vad var det som gjorde att du började ge blod igen? Det minns jag däremot, eftersom det var så sent som förra året. Min son, Niclas, kom hem från skolan och pratade om blodgivning och att han tänkte bli blodgivare. Under mina sista år på SVT och sedan under frilansåren hade jag så oregelbundna arbetstider, med mycket resor runt omkring i Sverige i samband med föreläsningar, så att det blev för svårt att hitta tider som fungerade.

6. Har du själv varit i behov av blodtransfusioner? Nej, jag har tack och lov inte behövt sjukvård så ofta överhuvudtaget.

7. Blodomloppets främsta syfte är att värva fler blodgivare, har du själv inspirerat någon att börja ge blod? Det hoppas jag. Jag minns att jag fick med mig min pappa, men hade då med någon månad passerat åldersgränsen för att börja ge blod.

8. Ett annat syfte med Blodomloppet är att uppmuntra till ett hälsosamt liv. Tränar du något själv? Under större delen av året försöker jag springa någon eller några gånger per vecka. Vintermånaderna brukar jag träna på gymmet vi har här på jobbet.

9. Du arbetar numera hos Länsförsäkringar som naturskadespecialist. Saknar du ditt jobb som meteorolog på SVT? Jag hade tjugo oerhört bra och roliga år på SVT, men jag behövde gå vidare – och har inte ångrat det vid något tillfälle. Jag kan så klart sakna en del av kollegorna, men inte väderkartorna. Hos Länsförsäkringar arbetar jag fortfarande med väder, men främst då konsekvenserna av extremt väder. Sådant väder som vi meteorologer ibland beskriver som intressant väder.

10. Sist men inte minst, vad blir det för väder under Blodomloppet? Ja, säg det. Det är tre veckor dit. Men ska jag gissa så blir det perfekt blodomloppsväder.

 

 

  • Pär Holmgren ger blod och sjuksköterskan Charlotta är behjälplig. Foto: Maggie Östlund
  • Fikastund för Pär Holmgren och sonen Niclas, efter dagens goda gärning. Foto: Maggie Östlund

Dela sidan:

Rss: