GeBlod.nu

Brist på blod inför påsk

Nyhet

Den senaste veckan har det behövts mer blod än vanligt till patienter i länet. Nu behöver blodbanken fyllas på inför påsk, då det är många röda dagar och många blodgivare är bortresta. Utan blodgivarna stannar sjukvården.

Senast uppdaterad 2017-04-05 av Karolina Blom Wiberg

Inför storhelger och semesterperioder behöver blodbanken vara välfylld eftersom de röda dagarna innebär att mindre blod kommer in. Blodåtgången kan dock vara lika stor som andra dagar. Blodcentralen ber nu därför de blodgivare som har möjlighet att ge blod före påsk.

– Det räcker med ett fåtal enskilda händelser, som en stor operation där kraftig blödning uppstår eller en större olycka, för att blodbanken ska påverkas. Bara tre av hundra stockholmare är blodgivare men nästan alla räknar med att få blod när det behövs, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig för Blodcentralen i Stockholms län.

Öppettider för de fyra blodcentralerna samt blodbussarnas hållplatser finns här: https://geblod.nu/ge-blod-har Blodcentralen Odenplan har extra öppet till kl 19 på skärtorsdagen och på Blodcentralen Skanstull finns möjlighet att ge blod även på påskafton 15 april.

– Det går aldrig att förutse exakt hur mycket blod som kommer gå åt. Blod är dessutom en färskvara som bara håller i sex veckor. Vi hoppas att många blodgivare har möjlighet att besöka Blodcentralen inför påsk, säger Karolina Blom Wiberg,

Dela sidan:

Rss: