GeBlod.nu

Sveriges största blodcentral öppnar vid Odenplan

På tisdag 16 februari invigs Blodcentralen Odenplan på Norrtullsgatan 6. Det blir den största blodgivningscentralen i Sverige med en yta på 935 kvadratmeter och tio platser för blodgivning samt fyra för trombocytgivning.

Senast uppdaterad 2017-02-17 av Ulrika Ljung

STOCKHOLM. – Utan blodgivarna stannar sjukvården. Stockholm behöver fler blodgivare och med nya Blodcentralen Odenplan ökar vi kapaciteten och får ett strategiskt läge vid en viktig knutpunkt i staden, säger Anna Nergårdh, chefläkare för Stockholms läns landsting.

Invigningen sker på tisdag 16 februari och från och med onsdag 17 februari är verksamheten i drift.

Det är Blodcentralen Fridhemsplan som funnits på S:t Eriksgatan 40 sedan april 2000 som flyttar till Odenplan. Ett utökat uppdrag med bland annat trombocytgivning (givning av blodplättar) har medfört att verksamheten vuxit ur lokalerna

En vanlig vecka är det runt 300 personer som ger blod eller trombocyter på Blodcentralen Fridhemsplan. Med öppningen av den nya centralen ökar antalet britsar för både blod och trombocytgivning.

– I dag är bara tre av hundra stockholmare blodgivare, men nästan alla räknar med att få blod om det behövs. Vi behöver fler blodgivare i vår bas för vi ska vara förberedda om behoven inom en viss blodgrupp förändras snabbt, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig Blodcentralen.

Varje dag används cirka hundra liter blod inom sjukvården i länet. För att kunna bli blodgivare måste man ha fyllt 18 år och väga mer än 50 kilo. Blod är en färskvara och håller bara i sex veckor. Det kan inte tillverkas på konstgjord väg.

 

För mer information, kontakta:
Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig Blodcentralen Stockholm
070–484 01 40, karolina.blom-wiberg@karolinska.se

Pressbilder finns på: http://www.mynewsdesk.com/se/blodcentralen

Dela sidan:

Rss: