GeBlod.nu

Blodbussarna byter skepnad för att locka fler

Blodbussarna är ett välkänt inslag i Stockholm. En ny undersökning visar att hela åtta av tio stockholmare säger sig först ha kommit i kontakt med Blodcentralen via länets fem blodbussar. På måndag rullar de ut på Stockholms gator iklädda en helt ny kostym. Målet med det nya utseendet är att få fler stockholmare att bli blodgivare.

Senast uppdaterad 2017-02-17 av Ulrika Ljung

STOCKHOLM. - Bara tre av 100 stockholmare ger blod. Med den nya designen hoppas vi väcka intresse och få fler att anmäla sig som blodgivare. Blodbussarna är en av våra viktigaste rekryteringskanaler, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig för Blodcentralen i Stockholms län.

Undersökningen visar även att nästan var tionde blodgivare i länet ser blodbussen som den främsta anledningen till att man tog steget att bli blodgivare. Bussarnas nya utseende är bara en del av den stora förändringen som länets blodgivare kommer att mötas av under de närmsta månaderna. Bland annat kommer kallelserna som går ut till blodgivare att förnyas och en helt ny blodcentral öppnar på Odenplan i början på 2016.

Det nya formspråket lyfter fram de olika blodgrupperna och ger allmänheten ett ansikte på såväl blodgivare som personer som fått blod i olika sammanhang.

Två av de fem fordonen rullar på måndag 28 september ut med nytt utseende, övriga veckan därpå. På måndag finns bussarna med nytt utseende på Byängsgränd 6 i Årsta och vid Telefonplan.

Stockholm behöver fler blodgivare
Under årets första sex månader har 39 921 blodgivningar genomförts, det är en minskning med tre procent jämfört med samma period föregående år. De flesta blodgivarna återfinns i åldersgruppen 44-56 år. 27 procent av länets blodgivare är under 30 år.

- Antalet blodgivare måste öka i takt med att Stockholm växer. Sjukvården tar aldrig semester och vi behöver bli fler som bidrar till länets blodbank för att alltid kunna ha rätt mängd blod av respektive blodgrupp, säger Karolina Blom Wiberg.

Bilderna på de nya blodbussarna finns att ladda ner i Blodcentralens pressrum.

För mer information kontakta:
Karolina Blom Wiberg telefon 070-484 0140, e-post: karolina.blom-wiberg@karolinska.se

 

Dela sidan:

Rss: