Stort intresse för blodgivning på engelska
Nyhet

Stort intresse för blodgivning på engelska

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

För att det ska vara säkert att både få och ge blod får det inte finnas risk för språkliga missförstånd i samband med blodgivning, enligt Socialstyrelsen som sätter regelverket. Därför har Sveriges blodcentraler endast kunnat ta emot blodgivare som förstår och pratar svenska.

Men då intresset för att kunna ge blod på engelska är stort, har elva sjuksköterskor i Stockholm utbildats i medicinsk engelska särskilt för att kunna ta emot blodgivare på engelska. Sedan 16 januari har engelskspråkiga kunnat ge blod i Stockholm och hittills har satsningen resulterat i 117 nya blodgivare varav 59 redan har gett sin första påse blod.

”Reaktionerna har varit otroligt positiva! Många har väntat på att detta ska bli möjligt och vi märker att intresset är stort. Vi som jobbar med detta tycker också att det är superroligt, jag lär mig mycket nytt och får träffa människor från olika delar av världen. Jag tycker att det är jättekul”, säger Alexandra Sabo, Sjuksköterska på Blodcentralen Stockholm.

 

Bli blodgivare

Engelskspråkiga kan ge blod på onsdagar kl: 08:00-15:00 på Blodcentralen Hötorget, Sveavägen 20 i tunnelbaneplanet. Då finns många engelskspråkiga sjuksköterskor på plats.

Engelsktalande som vill besöka en annan blodcentral eller komma på en annan dag dag kan ringa för att säkerställa att det finns engelskspråkig personal på plats.

För att ge blod ska du ha fyllt 18 år, ha svenskt personnummer och giltig legitimation, tala och förstå svenska eller engelska och vara väsentligen frisk.

Mer information om blodgivning på engelska hittar du här.

 

Become a blood donor

Blood donation in English is available Wednesdays 8am-3pm at Blodcentralen Hötorget, Sveavägen 20 (by the entrance to the underground).

If you would like to visit us at another site or time, please call us beforehand to make sure we have trained English speaking staff there that day.

To become a blood donor you need to be between 18 and 60 years old. You must have a valid Swedish identity document with a Swedish personal identity number. And you need to be healthy.

Please note that if you were born in an area with malaria and frequently travel to areas with malaria it might be difficult to be a blood donor. Consult the staff for more information!

Read more here.

 

Telefonnummer / Phone numbers

Blodcentralen Skanstull 08-616 4221

Blodcentralen Odenplan 08-517 71271

Blodcentralen Hötorget 08-21 79 90

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}