Skåne startar med Tack-sms på Internationella blodgivardagen
Nyhet

Skåne startar med Tack-sms på Internationella blodgivardagen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Tack sms

Från och med den 14 juni 2018 skickar Blodcentralen Skåne, ett speciellt tack till blodgivarna via ett sms.
När blodgivarens blodpåse används till en patient inom Region Skåne, skickas ett textmeddelande till det mobilnummer blodgivaren uppgett hos sin blodcentral eller blodbuss.

”Tack! Det blod som du gav har nu kommit till nytta för en patient. Hälsningar Blodcentralen Skåne”

I Sverige sker all blodgivning frivilligt och utan ersättning. Därför anser blodcentralen att det är extra viktigt att blodgivare får den uppskattning de förtjänar och inför Tack-sms.

Idén till Tack-sms:et kommer ursprungligen från blodcentralen i Stockholm och blev snabbt mycket uppskattat. Sms:et har inte bara spridit sig till flera blodcentraler i Sverige utan även fått stor global uppmärksamhet. Läs gärna artikeln i tidningen Independent

Vår förhoppning är att blodgivarna ska känna att den insats de gör verkligen gör nytta för en annan människa och delar med sig av den erfarenheten till sin omgivning, via till exempel sociala medier.

I de fall blodgivarens blod hjälpt en patient i ett annat län, kommer inget sms att skickas ut (p.g.a. tekniska hinder) men blodet gör alltid nytta.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}