Nystart för Rädda liv på arbetstid
Nyhet

Nystart för Rädda liv på arbetstid

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Många arbetsgivare uppmuntrar till blodgivning på arbetstid. Ändå råder ofta brist på blod. Nu nylanseras kampanjen Rädda liv på arbetstid med förhoppningen om att fler företag vill uppmuntra personal att ge blod på arbetstid.

Undersökningar som GeBlod Kommunikation genomfört visar att en av de vanligaste anledningarna till att svenskar inte ger blod är att de inte har tid. Därför nylanseras nu Rädda liv på arbetstid med förhoppningen om att fler företag vill uppmuntra sin personal att ge blod på arbetstid.

Coronanpassad kampanj

Nylanseringen kommer i ett coronaanpassat format. En informationsfilm om blodgivning har tagits fram och på vissa orter finns möjlighet till digitala informationsträffar. Det kan också vara möjligt att blodverksamhetens personal besöker arbetsplatsen och/eller att företaget besöker blodverksamheten i små grupper.

”Samtidigt som vi är i behov av nya blodgivare för att upprätthålla ett stabilt blodlager så hoppas vi att det här kan bli ett tillfälle för teambuilding för företagen när många arbetar hemifrån,” säger Ingrid Johansson, ordförande för GeBlod Kommunikation.

”Kanske några företag även vill utmana sin lokala konkurrent,” säger Ingrid Johansson.

Hittills har 260 företag anmält sig

”Den här kampanjen tycker vi på Nasdaq är alldeles otrolig för att det ger oss en plattform att hjälpa våra medarbetare att i sin tur göra gott för samhället och göra en god insats,” säger David Augustsson, kommunikationschef vid Nasdaq.

Företag och organisationer som vill anmäla sig till Rädda liv på arbetstid gör det via anmälningsformuläret.

Det finns 95 blodcentraler i Sverige, från Kiruna i norr till Ystad i söder och 16 blodbussar som besöker totalt 495 hållplatser. I svensk sjukvård behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Eftersom blod inte kan lagras längre än sex veckor är en jämn ström av blodgivare avgörande. Att ge blod tar cirka 10 minuter och hela besöket tar 30 – 45 minuter.

Blodverksamheterna i landet arbetar i enighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Alla blodgivare ska vid blodgivningstillfället känna sig friska. Vid förkylning ska det ha gått minst två veckor sedan det senaste förkylningssymptomet före blodgivning.

Mer information om coronavirus och blodgivning finns här.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}