Internationella blodgivardagen: tack alla som ger blod under corona-pandemin
Nyhet

Internationella blodgivardagen: tack alla som ger blod under corona-pandemin

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Man lämnar blod

Den 14 juni uppmärksammas internationella blodgivardagen genom att tacka alla blodgivare för deras livräddande insatser. Dagen firas också för att påminna om att fler blodgivare behövs för att det alltid ska finnas säkert blod till sjuka och skadade patienter.

Tack vare lojala blodgivare och nationellt samarbete har ingen allvarlig blodbrist uppstått i Sverige under corona-pandemin. Blod behövs bland annat vid operationer, cancerbehandlingar, till kroniskt sjuka och vid förlossningar. I Sverige går det åt en påse blod i minuten, dygnet runt, året om.

”Nu när många regioner återupptar sjukvård som fått vänta under corona-pandemin kan blodbehovet öka. Därför behövs fler blodgivare under sommaren,” säger Mia Kvist, medicinskt ansvarig läkare vid Blodcentralen i Region Stockholm.

Eftersom blod bara kan lagras i sex veckor är det viktigt att ha en jämn ström av blodgivare. En enskild händelse, som en operation där det uppstår omfattande blödning eller en olycka kan påverka blodlagret snabbt.

Internationella blodgivardagen firas också till minne av österrikaren Karl Landsteiner som upptäckte ABO-systemet år 1900. Fyndet räknas som en av de fem viktigaste medicinska upptäckterna genom tiderna och Landsteiner belönades med Nobelpriset 1930. Just den 14 juni är Landsteiners födelsedag.

Visste du att…

· Förutom ABO-systemet och Rh-systemet som är de mest kända blodgruppssystemen finns ett 30-tal blodgruppssystem, till exempel Kell, Duffy och Kidd.

· Vid ett enda blodgivartillfälle kan en givare rädda tre liv eftersom blodet efter blodgivning delas upp i tre komponenter: röda blodkroppar (erytrocyter), plasma och trombocyter.

· Plasma går bra att frysa och används bland annat till brännskadade och till livsviktiga läkemedel för personer som lider av blödarsjuka. Trombocyter hjälper blodet att levra sig, till exempel vid akut blödning eller blodsjukdom. Trombocyter har kortast livslängd, max sju dagar.

· I flera regioner går det att bli gästblodgivare, det vill säga att ge blod i annan region än den givaren är skriven i:https://geblod.nu/om-blodgivning/gastblodgivning/

 

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}