Ge blod och skänk din blodgivargåva till Musikhjälpen
Nyhet

Ge blod och skänk din blodgivargåva till Musikhjälpen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

En vecka innan programledarna för Musikhjälpen kliver in i glasburen startar GeBlods insamlingsinitiativ ”Dubbla goda insatser”. Det ger blodgivare på flera av landets blodcentraler och blodbussar möjlighet att ge blod och samtidigt skänka sin blodgivargåva till Musikhjälpen. Musikhjälpen direktsänds i år från Kungstorget i Göteborg. Årets välgörande ändamål har temat “För en tryggare barndom på flykt från krig.” och sätter fokus på att det just nu är 42 miljoner barn på flykt undan krig och konflikter.

Bidragen från ”Dubbla goda insatser” går till Musikhjälpen och kan bland annat gå till att öka tryggheten och förbättra tillvaron för barn och unga under 18 år som lever i pågående flyktsituationer runtom i världen. Det kan även gå till att ge fler barn möjlighet att gå i skolan, till exempel genom att sätta upp tillfälliga skolor eller bidra med undervisningsmaterial eller att skapa barnvänliga platser i flyktingläger där barn kan få psykosocialt stöd och prata om svåra upplevelser, eller bara leka och ha kul en stund.  

GeBlods insamling pågår 5 – 18 december och följande blodverksamheter är med:

Region Värmland
Region Örebro län
Region Västmanland
Region Halland
Region Västerbotten
Region Kalmar län
Västra Götalandsregionen
Region Östergötland
Region Skåne
Region Jönköpings län
Region Stockholm
Region Dalarna
Gotland
Skövde
Östersund
Karlskrona

Digitala bössan

Du kan även ge ett eget bidrag direkt i GeBlods digitala bössa. Alla är välkomna att hjälpa till i insamlingen!

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}