Fyra blodgivningsenheter blir tre – GeBlod på Sahlgrenska sjukhuset stänger
Nyhet

Fyra blodgivningsenheter blir tre – GeBlod på Sahlgrenska sjukhuset stänger

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Från och med 21 januari är blodgivningsenheten på Sahlgrenska sjukhuset stängd samtidigt gäller nya öppettider på GeBlods enheter i Nordstan och på Frölunda Torg. Målet är att korta väntetiderna för blodgivare genom att förstärka bemanningen under de tider när tillströmningen av blodgivare är som störst, samt att anpassa antalet blodgivningsenheter efter personalstyrkan då tidigare effektiviseringskrav har lett till en neddragning av blodgivningspersonal.

–  Att hålla öppet fyra enheter leder just nu till för lite personal per enhet. Det har inneburit att blodgivare drabbats av långa väntetider under vissa tider. Blodgivarna är det mest värdefulla vi har och vi vill snabbt kunna ta hand om dem när de besöker oss. En omorganisation var därför nödvändig för att förstärka bemanningen under de tider som tillströmningen av blodgivare är som störst, säger Jan Holgersson, verksamhetschef för Klinisk immunologi och transfusionsmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

GeBlod i Nordstan, på Frölunda Torg samt blodmobilen som är en mobil enhet, når ut till människor i publika miljöer och till stora arbetsplatser i och runt Göteborg. Personer som idag ger blod på Sahlgrenska sjukhuset blir i fortsättningen kallade till Nordstan, Frölunda Torg eller blodmobilen. Det finns också möjlighet att fortsätta ge blod på Sahlgrenska sjukhuset då en hållplats för blodmobilen kommer finnas på området.

–  Vi hoppas och tror att blodgivare kommer uppleva att tillgängligheten blir bättre i och med att de blir omhändertagna snabbare när de ska ge blod, säger Jan Holgersson.

En utveckling mot mer mobil verksamhet och centrala placeringar sker även på flera andra orter, exempelvis i Malmö, Lund och Stockholm.

–  Det ska vara enkelt att ge blod och för att attrahera fler givare behöver vår verksamhet finnas på platser där många människor rör sig. Det bidrar till att vi kan arbeta mer långsiktigt med rekrytering av nya blodgivare.

Blodverksamheten på Sahlgrenska sjukhuset kommer som tidigare fortsätta bedriva laboratorieverksamhet, såsom framställning av blodkomponenter, blodgrupperingar och utlämning av blod. Blodmobilens team kommer också ha sin hemmabas på Sahlgrenska.

 

 

 

 

 

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}