Blodgivarbrist på Storgatan i Linköping – situationen är akut
Nyhet

Blodgivarbrist på Storgatan i Linköping – situationen är akut

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Under ett par veckors tid har GeBlod märkt ett nedåtgående besöksantal på den fasta enheten mitt i Linköping. Lokalen och blodgivningsbritsarna har under vissa delar av dygnet ekat tomma, vilket har resulterat i att blodlagret nu är i akut behov av påfyllning inför semestern.

– Vi vill betona att det framför allt är vid vår lokal på Storgatan 32 i Linköping som besöken av blodgivare har blivit färre. Därför vill vi nu uppmana alla etablerade blodgivare som är friska och som kan ge blod att komma in till Storgatan, säger Enisa Deumic, kommunikatör på GeBlod, Region Östergötland.

Blodbussen har i nuläget bra besöksantal och där ser turerna framöver också ut att bli bra. Det är på Storgatan som bristen på blodgivare är akut.

I sjukvården behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten, även under semestertider. Eftersom blod bara kan lagras i sex veckor är det viktigt att en jämn ström av blodgivare säkerställer sjukvårdens blodbehov. Blod används vid bland annat cancerbehandlingar, operationer och förlossningar.

Aktuella öppettider på GeBlod, Storgatan 32 i Linköping:

Vecka 25
Tisdag, onsdag: 11.30-14.00, 15.00-18.30
Torsdag: 07.30-11.30, 12.30- 15.00
Fredag och lördag: Stängt

Vecka 26
Tisdag, onsdag: 11.30-14.00, 15.00-18.30
Torsdag: 07.30-11.30, 12.30-15.00
Fredag: 07.30-14.00
Lördag: 10.00-14.00

Övriga öppettider se GeBlod.nu

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}