Den femte april invigdes en ny blodbuss utanför Universitetssjukhuset i Linköping. Blodbussen utgår från Linköping och stannar på drygt 40 hållplatser i länet, från Finspång i norr till Österbymo i söder. Utsläppen hålls nere genom att bussen körs på det miljövänliga bränslet HVO 100, en syntetisk diesel gjord av hållbar biomassa.
– På den nya blodbussen kommer både blodgivare och medarbetare att få en bättre blodgivningsupplevelse, säger verksamhetschefen Birgitta Clinchy. Större utrymme, höj- och sänkbara britsar samt ett nytt grafiskt utseende som är lättare att känna igen.
I Sveriges sjukvård behövs en påse blod i minuten, dygnet runt, året om. Blod används bland annat i cancervården, vid blodsjukdomar, förlossningar, operationer och akuta olyckor. Eftersom blod bara kan lagras i sex veckor är det viktigt att ha en jämn ström av blodgivare.
– Det är många som vill ge blod, men upplever att tiden inte räcker till. Med en ny blodbuss kan vi tillgodose behovet av att enkelt kunna möta blodgivarna där de jobbar eller bor, säger Anna Henricson, enhetschef för GeBlod i Östergötland.
Blodbussen är en viktig del av blodförsörjningen. Med sina 40-tal hållplatser runt om i Östergötland står den för nästan hälften av alla blodgivningar i Östergötland, vilket motsvarar drygt 9 000 blodpåsar per år.
Närmaste hållplats för blodbussen hittar du här.