Ny blodbuss invigd i Östergötland
Nyhet

Ny blodbuss invigd i Östergötland

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Den femte april invigdes en ny blodbuss utanför Universitetssjukhuset i Linköping. Blodbussen utgår från Linköping och stannar på drygt 40 hållplatser i länet, från Finspång i norr till Österbymo i söder. Utsläppen hålls nere genom att bussen körs på det miljövänliga bränslet HVO 100, en syntetisk diesel gjord av hållbar biomassa.

– På den nya blodbussen kommer både blodgivare och medarbetare att få en bättre blodgivningsupplevelse, säger verksamhetschefen Birgitta Clinchy. Större utrymme, höj- och sänkbara britsar samt ett nytt grafiskt utseende som är lättare att känna igen.
 
 
I Sveriges sjukvård behövs en påse blod i minuten, dygnet runt, året om. Blod används bland annat i cancervården, vid blodsjukdomar, förlossningar, operationer och akuta olyckor. Eftersom blod bara kan lagras i sex veckor är det viktigt att ha en jämn ström av blodgivare.
 
 
– Det är många som vill ge blod, men upplever att tiden inte räcker till. Med en ny blodbuss kan vi tillgodose behovet av att enkelt kunna möta blodgivarna där de jobbar eller bor, säger Anna Henricson, enhetschef för GeBlod i Östergötland.
 
 
Blodbussen är en viktig del av blodförsörjningen. Med sina 40-tal hållplatser runt om i Östergötland står den för nästan hälften av alla blodgivningar i Östergötland, vilket motsvarar drygt 9 000 blodpåsar per år.
 
Närmaste hållplats för blodbussen hittar du här
Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}