Nyhet

GeBlod på Kärlekens torg under Musikhjälpen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Årets upplaga av Musikhjälpen äger rum i Göteborg och GeBlod är på plats för att uppmärksamma blodgivningen, värva blodgivare och samla in pengar till GeBlods digitala bössa ”Dubbla goda insatser” för Musikhjälpen.

Den 12 december kliver programledarna in i Musikhjälpens glasbur på Kungstorget aka Kärlekens torg. GeBlods verksamhet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg deltar på olika sätt. Förutom insamlingsinitiativet ”Dubbla goda insatser” där blodgivare kan donera sin gåva till Musikhjälpen i samband med blodgivningen under perioden 5 – 18 december, kommer GeBlod vara på plats vid Kungstorget och Stora Teatern. 

– Det känns fint att uppmärksamma Musikhjälpen, både genom att vara på plats och genom kampanjen Dubbla goda insatser. Som alltid är Musikhjälpens ändamål viktigt och vi är glada att blodgivarna kan få bidra till insamlingen genom sin insats. Blodgivningen är också viktig nu inför jul när blodlagret behöver stärkas upp, så blodgivarna gör verkligen dubbelt gott, säger Anna-Karin Norrman, enhetschef på GeBlod i Göteborg.

Tältaktivitet på Kärlekens torg

13 – 15 december mellan klockan 12 och 19 kan du träffa personal från GeBlod i ett av tälten som finns uppställda vid glasburen på Kärlekens torg. Alla som anmäler intresse för att bli blodgivare kommer bjudas på glöggfika. Du kan delta i en julquiz och få chans att vinna ett presentkort och det finns möjlighet att skänka ett bidrag i GeBlods digitala bössa

Blodmobilen vid Stora Teatern

16 – 18 december kommer blodmobilen stå utanför Stora Teatern, några gator bort från glasburen. I blodmobilen kan du testa dig för att bli blodgivare eller ge blod om du redan är blodgivare. Varmt välkommen till blodmobilen vid Stora Teatern. Det är drop-in som gäller.

Fredag 16 december 11.00 – 18.00
Lördag 17 december 10.00 – 17.00
Söndag 18 december 11.00 – 17.00

Tillsammans kan vi hjälpa Musikhjälpen, som i år har temat ”För en tryggare barndom på flykt från krig”.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}