Nyheter

GeBlod på Expomässan i Helsingborg – Vi pratar blod den 14 juni

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Sverige behöver fler blodgivare – fler riktiga hjältar! GeBlod Skånes blodgivartrailer finns på H22 City Expo under fyra tillfällen. Testa dig direkt i blodgivartrailern för att se om just du kan bli blodgivare.

Region Skånes och GeBlod Skånes blodgivartrailer finns på H22 City Expo och informerar om varför blodgivare behövs och hur de hjälper till att rädda människors liv. Den 14 juni är det Internationella blodgivardagen och då finns blodgivartrailern på H22 City Expo för att tacka alla blodgivare. Är du mellan 18-65 år, frisk, väger över 50 kilo, har svenskt personnummer, läser, talar och förstår svenska – då kan du ha chans att bli blodgivare! Kom och testa dig.

Cityområdet: Kajplatsen 28 
Tisdag 14 juni 09.00 – 19.00
Onsdag 15 juni 09.00 – 19.00
Länk till programpunkt på H22 webb

Slottshagen:
Fredag 1 Juli 09.00 – 19.00
Lördag 2 Juli 10.00 – 1700
Länk till programpunkt på H22 webb

Varmt välkommen till H22 talks  på Dunkers Kulturhus
– Vi pratar blod tillsammans med en blodgivare, en företagsledare, en Biomedicinsk analytiker som matchar blod mellan blodgivare och patienter. Moderator Michaela Tellermark.
När: Internationella blodgivardagen den 14 juni kl 14.30-15.30
Länk till programpunkt på H22 webb

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}