Nyheter

Tack till alla som hjälper till i rådande blodbrist

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

De senaste dagarna har Sahlgrenska Universitetssjukhuset larmat i media om den exceptionella situationen med akut blodbrist som skapat risk för inställda operationer. Tack vare blodgivarnas snabba insatser har nu blodlagren fyllts på inför midsommarhelgen. Vi vill rikta ett stort tack till alla som hjälpt till; blodgivare, de som anmält sig för att bli blodgivare och alla som hört av sig och spridit budskapet. Ni räddar liv. Nu är det viktigt att vi fortsätter med de livsviktiga insatserna.

Kommande veckor och under sommaren finns det ett fortsatt stort behov av en jämn ström av blodgivare då sjukvården arbetar hårt för att komma ikapp. Du som kan ge blod och vill hjälpa till gör det genom att boka en tid i Nordstan eller på Frölunda torg. Du bokar tid för att ge blod på 031-342 20 40, telefontiderna är vardagar 8.00 – 17.00 och lördag 10.00 – 16.00. På blodmobilen gäller drop-in.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}