Nyheter

Exceptionell situation på Sahlgrenska – akut blodbrist

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Blodbristen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har förvärrats drastiskt och blodlagren är nere på mycket akuta nivåer. Den mest akuta bristen är O negativt blod, men även A positiv och O positivt blod ligger på oroande låga nivåer. ”Det är ett exceptionellt läge, vi behöver all hjälp vi kan få för att nå ut till våra blodgivare i Göteborg” säger Jan Holgersson, verksamhetschef Klinisk immunologi och Transfusionsmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

För att klara den kommande veckan behöver Sahlgrenska Universitetssjukhuset göteborgarnas hjälp. Blodlagren måste fyllas på för att kunna hålla igång akutverksamheten och hålla beredskap uppe för trauma- och katastrofläge. Eftersom behovet av blod är stort på flera blodcentraler runt om i landet kan inte Sahlgrenska Universitetssjukhus få blodkomponenter från andra regioner. Det är blodgivarna i närområdet som behöver agera.

-Vi vädjar till Göteborgs blodgivare om hjälp. Om inte blodlagren fylls på omedelbart kan planerade operationer tvingas ställas in. Vi har öppnat upp extra tider i Nordstan och Frölunda Torg för att fler ska kunna hjälpa till. Alla som kan måste dra sitt strå till stacken, säger Jan Holgersson, verksamhetschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Blodbristen i Göteborg har varit rådande under en längre tid, men inför midsommar har situationen förvärrats drastiskt. Den rådande pandemin är anledningen till de konstant låga blodlagren. Under pandemiåret minskade antalet blodgivningar med 20 procent, och anledningen är de restriktioner som införts samt den pågående vaccineringen.

Fakta: GeBlod i veckan
Under veckan har GeBlod i Nordstan och på Frölunda torg öppnat upp extra tider för att fler ska kunna ge blod. Du som blodgivare bokar tid genom att ringa GeBlods telefoncenter på 031-342 20 40. Telefontiderna är vardagar 8.00 – 17.00 och lördagar 10.00 – 16.00.

Det finns också möjlighet att ge blod i GeBlods mobila blodgivningsenhet som besöker 21 hållplatser i och runt om Göteborg. På blodmobilen gäller drop in och antalet besökare som vistas samtidigt i blodmobilen regleras. Vid eventuell köbildning sker väntetiden på utsidan. Se hållplatser och tidtabell.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}