Nyheter

Fler blodgivare behövs i Östergötland

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Man lämnar blod

Nu behövs fler blodgivare i Östergötland för att möta behovet av blod inom sjukvården. ”Vi hoppas att fler vill ställa upp och hjälpa till,” säger Sofia Nyström som är medicinskt ansvarig vid GeBlod i Östergötland.

Inom sjukvården behövs blod för att behandla patienter med kroniska sjukdomar, cancer, vid förlossningskomplikationer och vid stora blodförluster efter olyckor. ”Att ge blod är en livräddande insats och nu hoppas vi att fler vill ge av sin tid för att hjälpa till,” säger Sofia Nyström som är medicinskt ansvarig vid GeBlod i Östergötland.

Kriterier för blodgivning

För att bli blodgivare ska man vara frisk, mellan 18 och 60 år, ha en giltig identitetshandling (med svenskt personnummer), väga minst 50 kilo och kunna läsa och förstå svenska obehindrat. Blodgivare ska också ha ett godkänt blodvärde, vilket kontrolleras vid första besöket.

Att ge blod tar cirka tio minuter och räkna med ungefär en halvtimme för hela besöket. Blodbussen besöker ett 40-tal hållplatser runt om i länet och GeBlod har lokaler på Storgatan 32 i centrala Linköping och på Ensbovägen 8 vid Saab.

Anmälningar om att bli blodgivare tas emot via webbplatsen GeBlod.nu där det också går att ta del av hur mycket blod som finns i blodlagret i realtid. ”Alla blodgrupper behövs,” säger Sofia Nyström.

En blodpåse i minuten

I svensk sjukvård behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Eftersom blod bara kan lagras i sex veckor är det viktigt att en jämn ström av blodgivare säkerställer sjukvårdens blodbehov.

Under coronapandemin arbetar blodverksamheten enligt Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. Blodgivare ska vid blodgivningstillfället känna sig friska. Vid förkylning ska det ha gått minst två veckor sedan det senaste förkylningssymptomet före blodgivning. Mer information om coronavirus och blodgivning finns här.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}