Nyheter

Blodomloppet arrangeras på distans i vår

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin

Blodomloppets vårturné kommer att arrangeras på distans. Beslutet innebär att Blodomloppet kan bygga vidare på traditionen med motionslopp som uppmärksammar vikten av att ge blod, under våren på distans och under hösten planeras fortfarande fysiska evenemang.

Blodomloppet är ett motionslopp vars syfte är att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen. Deltagarna promenerar, joggar eller springer 5 eller 10 kilometer för att uppmärksamma vikten av att ge blod.

De speciella förutsättningarna som råder gör att årets lopp kommer att genomföras på distans.

– Det hälsoläge vi har i Sverige sedan hösten är fortfarande väldigt skört varför rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten ligger fast kring folksamlingar över åtta personer. Det medför att Blodomloppet inte kan genomföras som ett vanligt år, berättar Tomas Hoszek, ordförande i Föreningen Blodomloppet Sverige.

Tomas fortsätter:

– Blodgivning är en central fråga, varje dag hela året. Därför kommer vi fortsätta att arrangera lopp och kommunicera budskapet för att fortsätta uppmärksamma blodgivningen trots rådande läge.

Blodbehovet tar inte paus – viktigt att Blodomloppet genomförs
Malin Joelsson arbetar som biträdande driftchef för avdelningen Klinisk immunologi och transfusionsmedicin på Universitetssjukhuset i Örebro. Hon är även en av blodcentralernas styrelseledamöter i Föreningen Blodomloppet Sverige.

– I svensk sjukvård används i genomsnitt en blodpåse i minuten dygnet runt, året om, oavsett om det råder pandemi eller inte. Blodomloppet är viktigt för att rekrytera nya givare och för att uppmärksamma befintliga blodgivare. Därför är vi mycket glada att loppet kan genomföras, om än på ett annorlunda sätt. Vi kommer att sakna mötet med blodgivarna på plats, men står redo att ta emot dem på våra blodcentraler och blodbussar. Det är livsviktigt att friska givare fortsätter att ge blod.

Läs mer och anmäl dig på Blodomloppet.se

Viktigt år även för framtida arrangemang
Sedan starten 1993 har loppen spridit sig till fler orter i landet och lockade 2019 totalt över
105 000 deltagare.

– Allt överskott som Blodomloppet ett normalt år skapar går rakt ut i föreningslivet och främst ungdomsidrotten. Konsekvenserna från 2020 blev att väldigt små medel skapades, vilket påverkat våra arrangörsföreningar. Därför är det även i år viktigt att vi gör vad vi kan för att skapa intäktsmöjligheter för föreningarna, samtidigt som vi erbjuder deltagarna ett koncept som främjar en hälsosam livsstil och uppmärksammar blodgivning, avslutar Tomas Hoszek.

Årets datum
Blodomloppet på distans (oavsett ort) 20 maj – 9 september.

På följande orter erbjuds enbart distanslopp: Göteborg, Hudiksvall, Karlskrona, Linköping, Stockholm, Umeå, Uppsala och Örebro.

På övriga orter kan du delta på plats eller på distans:
Blodomloppet Jönköping 17 augusti
Blodomloppet Borlänge 19 augusti
Blodomloppet Östersund 23 augusti
Blodomloppet Västerås 25 augusti
Blodomloppet Karlstad 26 augusti
Blodomloppet Halmstad 31 augusti
Blodomloppet Visby 2 september
Blodomloppet Sundsvall/Timrå 6 september
Blodomloppet Växjö 8 september
Blodomloppet Malmö 9 september

Årets viktigaste motionslopp!
Blodomloppet är Sveriges största motionslopp med över 105 000 deltagare i 18 städer. Syftet är att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning och samtidigt främja en hälsosam livsstil. Det är Sveriges blodcentraler tillsammans med de lokala föreningarna som arrangerar loppen och allt överskott går till föreningarnas ungdomsverksamhet samt att främja vikten av den livsviktiga blodgivningen. Blodomloppet har arrangerats varje år sedan 1993.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}