Nyheter

Blodlagret på oroande låga nivåer – rekordfå ger blod under pandemin

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Blodlagret på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är i stort behov av påfyllning. Under förra året minskade antalet blodgivningar med 20 procent. Den rådande pandemin och skärpta restriktioner är en anledning till att färre blodgivare ger blod.

– Det är oroande lågt inflöde av blod just nu. Vi behöver fler som ger blod och främst de som redan är blodgivare. Just nu är det brist på samtliga blodgrupper, säger Anna-Karin Norrman, enhetschef på GeBlod på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Vanligtvis ger många blod i januari månad. Förra året lämnades blod vid 2 353 tillfällen i januari. I år skedde 1 694 blodgivningar under årets första månad.

– Vi upplever att många blodgivare ringer och avbokar sin tid. Det beror bland annat på att fler är uppmärksamma på förkylningssymptom och då ska man inte ge blod. Men också att de skärpta råden om att undvika allmänna platser gör att man undviker köpcentrum som Nordstan och Frölunda torg där vi har våra blodgivningsenheter.

På Frölunda torg går man in till blodgivningsenheten från utsidan och i Nordstan ligger enheten ett tiotal meter från entrén som vetter mot Brunnsparken. Det finns också gratis parkering om man väljer att ta bilen istället för att åka kollektivt.

– Det är viktigt att man kan känna sig trygg när man ger blod i våra lokaler. Vi har under pandemin infört förstärkta hygienrutiner, personalen arbetar med visir och munskydd och vi tillhandahåller munskydd till alla blodgivare.

Behovet av blod är stort på samtliga blodcentraler runtom i landet, särskilt stort är behovet i de större städerna där universitetssjukhusen finns. Blodet används till exempel vid olyckor, cancerbehandlingar, operationer, förlossningskomplikationer och kroniska sjukdomar. Enskilda händelser som till exempel en olycka eller en blödning under en operation kan snabbt minska blodlagret.

– All sjukvård som inte kan vänta måste fortgå som vanligt trots rådande pandemi. Vi vill uppmana alla som är friska och som kan ge blod att ringa någon av blodgivningsenheterna i Nordstan eller Frölunda torg och boka in en tid. På blodmobilen gäller fortfarande drop-in.

Om blodgivning
För att ge blod vid någon av blodgivningsenheterna i Nordstan eller Frölunda Torg bokar du tid genom att ringa GeBlods telefoncenter på 031-342 20 40. Telefontiderna är vardagar 8.00 – 17.00 och lördagar 10.00 – 16.00.

Det finns också möjlighet att ge blod i GeBlods mobila blodgivningsenhet som besöker 21 hållplatser i och runt om Göteborg. På blodmobilen gäller drop in och antalet besökare som vistas samtidigt i blodmobilen regleras. Vid eventuell köbildning sker väntetiden på utsidan. Se hållplatser och tidtabell.

Mer information om blodgivning i coronatider se www.GeBlod.nu/coronavirus

En person får ge blod tidigast:
– 14 dagar efter fullt tillfrisknande från Covid-19 infektion
– 14 dagar efter kontakt med person med konstaterad Covid -19
– 7 dagar efter hemkomst från Norge och Storbritannien
– 7 dagar efter vaccination mot Covid-19

Blodgivningar statistik
2019 genomfördes 28 133 godkända blodgivningar vilket i snitt motsvarar 2344 blodgivningar per månad. 2020 genomfördes totalt 23 135 blodgivningar vilket i snitt innebär 1928 per månad.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}