Nyhet

Tack för 2020

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Kvinna står omgiven av buskar klippta i brösthöjd

2020 har varit ett annorlunda år på många sätt och blodgivningen är inget undantag. Tack till er alla vardagshjältar som har ställt upp och lämnat blod under hela 2020 trots en rådande pandemi. Personalen på Blodcentralerna i Gävleborg vill rikta ett stort tack till er alla. Tillsammans har vi sett till att alla som behövt blod också har fått det.

 

Personalen bär munskydd, för att göra blodgivningen så säker som möjligt. Vi har uppmanat blodgivare att var extra noga med handhygien. Blodgivare som är 70 år och över har inte fått några kallelser under året men vi hoppas att det kommer kunna ändras framöver eftersom att det är många av er som gärna ställer upp.

 

För att inte ha för många blodgivare i lokalen har vi inte kunnat kallat lika många blodgivare. Vi har då märkt att det är många blodgivare som hört sig för att ni verkligen vill ge blod i samma takt som vanligt – fantastiskt! Vi har många återbud och därför vill vi slå ett slag för vår webbokning. Boka en tid för att ge blod eller omboka vid minsta förkylningssymtom. Har du haft någon form av förkylningssymtom ska du vänta 14 dagar efter tillfrisknande innan blodgivning.

Blodgivare i Gävleborgs län kan boka, omboka och avboka sin blodgivningstid själv via 1177 Vårdguiden. Logga in på 1177 Vårdguiden med E-legitimation (t ex BankID)

Första gången lägger du till Blodcentralen under Mottagningar.
Skriv ”Blod” eller ”Blodgivarcentral” och ort så kommer Blodcentralerna fram.

Har du fått kallelse via e-post kan du klicka på en länk i meddelandet för att hantera din tid.


Vill du
bli blodgivare kan du än så länge inte använda webbokningen.  För att bli ny blodgivare har vi för tillfället längre kötider eftersom vi behöver prioritera att få in tillräckligt mycket blod – vi skickar en kallelse under våren och är otroligt tacksam för att ni vill bidra även om ni får vänta!

 

Vi ses!

 

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}