Nyheter

Tack för i år

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin

2020 har varit ett annorlunda år på många sätt och blodgivningen är inget undantag. Vi har bl.a. infört tidsbokning för alla besök vid blodgivningen på Akademiska sjukhuset, drop-in gäller fortfarande i blodbuss och blodtrailern. Vi invigde vår lilla blodbuss i februari men den har tyvärr inte kunnat nyttjas så som det var tänkt, eftersom den är för liten med tanke på smittspridningen. Vi har även uppmanat våra blodgivare att var extra noga med handhygien. Vi har hållit distans och blodgivare har tålmodigt väntat utanför blodtrailern, så inte alltför många visas där samtidigt. Personalen bär nu även visir och eller munskydd, för att göra blodgivningen så säker som möjligt.

För att prioritera och säkra blodtillgången tog vi i slutet av året beslut om att tillfälligt pausa möjligheten att anmäla sig som blodgivare på Akademiska sjukhuset (detta gäller inte vid de mobila hållplatserna). Vi kommer under våren kontakta dem som anmält sig för att erbjuda en tid för nyprovtagning. Vi behöver nya blodgivare och därför ber vi er ödmjukt att ha tålamod tills ni blir kontaktade.

Stundtals har det under hösten varit tufft att få blodet att räcka till, eftersom blodgivningen minskat till följd av av pandemin. Vi har också som på många andra arbetsplatser haft personalbrist, då alla som har minsta symtom ska hålla sig hemma och Covid-19 testas innan återgång till arbetet.

Även om personalantalet stundtals varit reducerat, har vi gjort vårt allra bästa för att ni ska känna er välkomna, för vi vet hur mycket ni betyder för sjukvården. Många patienter får en andra chans till liv och hälsa, tack vare bloddonatiner.

Personalen vid GeBlod Uppsala vill rikta ett stort och hjärtligt tack till alla blodgivare som ställt upp och givit blod under detta speciella år. Tillsammans har vi klarat av alla svackor och sett till att alla som behövt blod också har fått det. Nu ser vi framåt och hoppas på en ljusning under 2021.

Gott Nytt År!

 

 

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}