Nyheter

Nyregistrering pausas tillfälligt på Akademiska sjukhuset

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Blodgivning
Nya blodgivare

P.g.a. rådande pandemi kommer GeBlod vid Akademiska sjukhuset tillfälligt pausa möjligheten att registrera sig som ny blodgivare. Vi tar fortfarande emot nya blodgivare i blodtrailern. Vi behöver göra vissa prioriteringar och att minimera antalet personer i blodgivningslokalen är en av dem. Vi måste i första hand säkerställa att vi får in tillräckligt mycket blod och vårt blodlager är oroväckande lågt inför jul- och nyårshelgen. Samtidigt råder personalbrist som på så många andra arbetsplatser, då vi alla behöver hålla oss hemma vid minsta symtom och Covid-19 testas innan återgång till arbetet.

Det är väldigt viktigt att vi får in nya blodgivare och vi kommer därför att utarbeta nya rutiner och med glädje hälsa er välkomna för nyregistrering till våren, då vi hoppas att situationen är bättre i samhället.  Vi kommer att kontakta de personer som vi avbokat och de personer som ännu inte fått en tid, när vi åter tar emot nya blodgivare.

 

Blodgivning under pandemin

Blodgivare som besöker blodcentralen vid Akademiska sjukhuset uppmanas att komma utan sällskap, tvätta händerna med tvål och vatten och använda den handsprit som finns tillgänglig. Tänk på att hålla avstånd till andra besökare. Om alla stolar i väntrum och korridoren är upptagna så går det bra att vänta utanför. I blodtrailer finns en begränsning på 4 personer som får vistas i väntrummet samtidigt. För trailerbesökarna finns handsprit som ska användas och klä er gärna varmt då det kan bli väntetid utomhus.

OBS! Tidsbokning gäller vid GeBlod vid Akademiska sjukhuset för alla besök. Det är drop in i blodtrailern.

 

Ta hand om varandra, håll i och håll ut.
Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}