Nyheter

Obligatorisk tidsbokning på GeBlod i Göteborg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Blodgivning
   

För att förhindra köbildning i lokalerna under coronapandemin har GeBlod i Göteborg gått över till tidsbokad blodgivning i Nordstan och Frölunda Torg. Från och med i höst har beslut tagits att tidsbokad blodgivning gäller tillsvidare. Genom tidsbokning blir det enklare för verksamheten att planera och säkerställa nivåerna i blodlagret och besöket för att ge blod går snabbare.

Du bokar tid genom att ringa GeBlods telefoncenter på 031-342 20 40. Telefontiderna är vardagar 8.00 – 17.00 och lördagar 10.00 – 16.00. Under 2021 planerar verksamheten att införa tidsbokning via webben.

GeBlods lokal i Nordstans köpcentrum når du enklast några meter in genom den stora entrén från Brunnsparken. GeBlod på Frölunda Torg nås helt och hållet från utsidan och på Frölunda Torg finns gratis parkering för den som färdas med bil.

Drop in i blodmobilen
Det finns möjlighet att ge blod och ta prover som ny blodgivare i GeBlods mobila blodgivningsenhet som besöker 21 hållplatser i och runt om Göteborg. På blodmobilen fungerar drop in och antalet besökare som vistas samtidigt i blodmobilen regleras. Vid eventuell köbildning sker väntetiden på utsidan. Se hållplatser och tidtabell.

Det är viktigt att friska blodgivare fortsätter ge blod
Blodlagren behöver fyllas på kontinuerligt även under coronapandemin. När du ger blod är det viktigt att du är fullt frisk och inte haft förkylningssymptom senaste 14 dagarna. Ta inte med anhöriga som inte ska ge blod.

Personalen på GeBlod arbetar med förstärkta hygienrutiner och de bär visir eller munskydd vid blodgivningen. Blodgivare uppmanas att tvätta och sprita händerna och det finns munskydd att få av personalen. TACK för att du fortsätter rädda liv!

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}