Många arbetsgivare uppmuntrar till blodgivning på arbetstid. Ändå råder ofta brist på blod. Nu nylanseras kampanjen Rädda liv på arbetstid med förhoppningen om att fler företag vill uppmuntra personal att ge blod på arbetstid.
Undersökningar som GeBlod Kommunikation genomfört visar att en av de vanligaste anledningarna till att svenskar inte ger blod är att de inte har tid. Därför nylanseras nu Rädda liv på arbetstid med förhoppningen om att fler företag vill uppmuntra sin personal att ge blod på arbetstid.
Coronanpassad kampanj
Nylanseringen kommer i ett coronaanpassat format. En informationsfilm om blodgivning har tagits fram och på vissa orter finns möjlighet till digitala informationsträffar. Det kan också vara möjligt att blodverksamhetens personal besöker arbetsplatsen och/eller att företaget besöker blodverksamheten i små grupper.
”Samtidigt som vi är i behov av nya blodgivare för att upprätthålla ett stabilt blodlager så hoppas vi att det här kan bli ett tillfälle för teambuilding för företagen när många arbetar hemifrån,” säger Ingrid Johansson, ordförande för GeBlod Kommunikation.
”Kanske några företag även vill utmana sin lokala konkurrent,” säger Ingrid Johansson.
Hittills har 260 företag anmält sig
”Den här kampanjen tycker vi på Nasdaq är alldeles otrolig för att det ger oss en plattform att hjälpa våra medarbetare att i sin tur göra gott för samhället och göra en god insats,” säger David Augustsson, kommunikationschef vid Nasdaq.
Företag och organisationer som vill anmäla sig till Rädda liv på arbetstid gör det via anmälningsformuläret.
Det finns 95 blodcentraler i Sverige, från Kiruna i norr till Ystad i söder och 16 blodbussar som besöker totalt 495 hållplatser. I svensk sjukvård behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Eftersom blod inte kan lagras längre än sex veckor är en jämn ström av blodgivare avgörande. Att ge blod tar cirka 10 minuter och hela besöket tar 30 – 45 minuter.
Blodverksamheterna i landet arbetar i enighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Alla blodgivare ska vid blodgivningstillfället känna sig friska. Vid förkylning ska det ha gått minst två veckor sedan det senaste förkylningssymptomet före blodgivning.
Mer information om coronavirus och blodgivning finns här.