Nyheter

Uppsala inför tidsbokning för blodgivning med anledning av covid-19

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Blodbuss Uppsala

Med anledning av aktuell situation gällande nya Coronaviruset införs tidsbokning för all blodgivning och för kontroller vid Akademiska sjukhuset, ing. 62. Drop in gäller fortfarande för nyanmälningar. Ändringen görs på rekommendation av Region Uppsalas smittskyddsläkare. Syftet är att undvika köer och att det blir mycket personer samtidigt i blodgivningslokalen. Tänk på att hålla avstånd till varandra och ta inte med familjemedlemmar och vänner i onödan som inte ska ge blod.

Tidsbokning gäller även för hållplatser för blodbussen medan blodtrailern inte ännu har den möjligheten. Besök hemsidan för att se vad som gäller vid respektive hållplats. Finns ingen ”Boka tid knapp” på hemsidan, gäller drop-in. Vi arbetar för att inom kort kunna erbjuda tidsbokning vid samtliga hållplatser. Var god besök hemsida för aktuell och uppdaterad information.

Obs! Blodbussen är inställd t.o.m. 24 augusti med anledning av Corona pandemin. Blodtrailern är igång som vanligt. Innan besök vid mobil enhet rekommenderar vi att alltid kontrollerar på GeBlod.nu ifall det blivit ändringar.

Läs GeBlod Uppsala senaste nyhetsbrev här.

Gör så här för att boka tid:
1. Besök GeBlod.nu och klicka på menyfliken ”Här finns vi”.
2. Välj tappställe och klicka på länken ”Boka tid”. Finns ingen ”boka tid knapp” gäller drop in för valt tappställe.
3. Logga in med Bank ID via Vårdguiden 1177 och följ instruktionerna.
Obs! Om du inte kan boka din tid kontakta GeBlod Uppsala tel. 018-611 41 00, så hjälper vi till med bokningen.

Utökade hygienregler införs
I samband med virusutbrottet Covid-19 har vi infört extra städrutiner i lokalerna. Det står även handsprit vid varje surfplatta där ni fyller i er elektroniska hälsodeklaration. Tänka på att tvätta dina händer ordentligt med tvål och vatten och sprita dem innan du går in i tappningslokalen, detta görs i kapprummet vid toaletternas handfat. I våra blodbussar kommer det finnas tvättservetter och handsprit som hygienåtgärd innan besök i blodbuss/trailern.

Det är av stor vikt att de som är friska fortsätter att ge blod, så att vi säkerställer att det finns blod till alla som behöver det.
Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}