Positiv trend för blodgivningen under 2019

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Två kvinnor vid en reception

Under de senaste åren har antalet personer som ger blod och nyanmäler sig som blodgivare sjunkit. För första gången på många år bryts nu den nedåtgående trenden. Antalet som gav blod och nyanmälde sig som blodgivare i Region Stockholm ökade under 2019 jämfört med tidigare år.

”Det är mycket glädjande att fler stockholmare tar sig tid att besöka oss för att hjälpa sjuka och skadade medmänniskor. Viljan att bidra till samhället är stor, och vårt arbete med att skapa bättre tillgänglighet tycks ha gett resultat”, säger Fredrik Boström, medicinskt ansvarig läkare vid Blodcentralen i Stockholms län.

74 077 påsar blod donerades av stockholmarna under 2019 jämfört med 71 721 år 2018, visar ny statistik från Blodcentralen i Stockholm. Antalet som nyanmälde sig ökade från 10 235 år 2018 till 11 120 år 2019.

ÅrAntal blodpåsarAntal nyanmälda
201974 07711 120
201871 72110 235
201771 80810 480
201674 47112 398
201578 32411 633
201480 86712 767
201383 84812 942

 

Satsningar för fler blodgivare

Under 2019 infördes möjligheten att ge blod på engelska för invånare med svenskt personnummer i Stockholm och en satsning på att få arbetsgivare att uppmuntra till blodgivning på arbetstid, ”Rädda liv på arbetstid” inleddes. Båda dessa initiativ har bidragit till fler blodgivare.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta tolv månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. Reglerna angående män som har sex med män är under utredning.

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}