Besök på stan och extraöppet i mellandagarna

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Julgran
Ge blod innan jul och i mellandagarna

Har du fått en kallelse till blodgivning uppskattar vi om du tar dig tid att ge blod antingen på Geblod Blodcentralen, Akademiska sjukhuset eller i blodgivningstrailern innan jul och i mellandagarna. Vi har extra helgöppet på GeBlod Akademiska sjukhuset och blodtrailern besöker COOP i Enköping den 27-29 december. Klicka här för att se öppettider på GeBlod Akademiska sjukhuset och här för öppettider i Enköping.

Det är alltid angeläget att ha gott om blod i blodlagret inför storhelger. De röda blodkropparna kan förvaras i 6 veckor medan färsk plasma och trombocyter endast är hållbara upp till en vecka. Alla blodgrupper behövs och i första hand ger man den som är i behov av blod, sin egen blodgrupp. Det är även viktigt att vi har god tillgång till 0 positivt och 0 negativ blod som kan ges till alla och som används för spädbarnstransfusioner och blodbyten.

Obs! Julklappar delas ut till alla snälla blodgivare och nyanmälningar som ger blod t.o.m. trettondag jul.

Bamseblodpåse
 
Blodgivarrekrytering på Stora Torget

Under 2020 kommer GeBlod i Uppsala ta en ny mindre blodbuss i bruk i syfte att bli mer tillgängliga för Uppsalaborna. Under v. 51 visar vi upp blodbussen på Stora Torget.

Passa på att intresseanmäl dig som blodgivare och vi bjuder på juice och macka. Se nedan vilka tider vi tar emot nyanmälningar och frågor om blodgivning. Varmt välkomna!

  • 16/12 kl. 12.00-14.00
  • 18/12 kl. 12.00-14.00
  • 19/12 kl. 12.00-14.00
 

 

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta tolv månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. Reglerna angående män som har sex med män är under utredning.

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}