Nyhet

Storföretag i nationell satsning på fler blodgivare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Två kvinnor på kontor inför provtagning

Fler blodgivare behövs och därför kraftsamlar nu svenska företag i satsningen ”Rädda liv på arbetstid” där de uppmuntrar sina anställda att ge blod på arbetstid. IKEA Sverige, Microsoft AB och Nasdaq är först ut i den nationella kampanjen som startar fyra veckor innan jul, en helg då behovet av blod är extra stort.

– För oss på IKEA Sverige är det självklart att uppmuntra till blodgivning. Att ge våra anställda en möjlighet att ge blod på arbetstid är ett tydligt och konkret sätt att bidra till samhället, säger Karin Stenström, co-worker relations manager på IKEA Sverige.

I en undersökning av Blodcentralen i Stockholm som publicerades i den internationella medicintidskriften Vox Sanguinis 2019, uppgav en tredjedel att anledningen till att de inte gav blod var tidsbrist och svårigheten att göra det till en vana. Dessutom svarade hela 60 procent att de skulle ge blod om de hade mera tid.

– Vi vet att många vill hjälpa till men upplever att tiden inte räcker till. Det är därför glädjande att företag som IKEA Sverige, Microsoft AB och Nasdaq tar ställning och hjälper till både genom att påminna om blodbussens besök och att ge personalen möjlighet att ge blod på arbetstid, säger Fredrik Boström, medicinskt ansvarig läkare vid Blodcentralen i Stockholms län.

I Sveriges sjukvård behövs en påse blod i minuten, dygnet runt, året om. Blodet används bland annat vid behandling av cancer, vid olyckor, till kroniskt sjuka och vid förlossningar. Eftersom blod bara kan lagras i 6 veckor är det viktigt att ha en jämn ström av blodgivare. En enskild händelse, som en operation där det uppstår omfattande blödning eller en olycka kan påverka blodlagret snabbt.

– Även om vi arbetar för att skapa nya möjligheter i samhället och för svensk sjukvård genom digitalisering vet vi att inte allt kan digitaliseras. Blod kan inte framställas artificiellt, utan måste doneras från person till person. Därför känns det extra viktigt att våra medarbetare kan hjälpa sjukvården genom att ge blod, säger Helena Sjöberg, HR-ansvarig på Microsoft AB i Sverige.

Om satsningen ”Rädda liv på arbetstid”
Tillsammans med företag inom olika branscher vill GeBlod och Blodcentralen inspirera fler att ta policybeslut om blodgivning på arbetstid.Kampanjens långsiktiga mål är att få fler regelbundna blodgivare genom att företag underlättar att ge blod på arbetstid. Om din organisation också uppmuntrar till blodgivning på arbetstid – besök www.geblod.nu/radda-liv-pa-arbetstid och anmäl er som en av inspiratörerna i kampanjen.

Inslag på TV4 om Rädda liv på arbetstid 26 november: https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/stor-blodbrist-till-jul

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}