Nyheter

Insprirationsföreläsning

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Tjej rider på häst vid tävling
  • Datum: 14 maj 2019
  • Tid: kl. 18.00-20.15
  • Plats: Arenahotellet Gränby sportfält, Tennisvägen, 754 60 Uppsala

 

  • Program:
  • 18:00Helena Grönqvist, forskare vid Institutionen för Kvinnors och Barns hälsa vid
    Uppsala universitet föreläser och hälsar er välkomna
  • 18:15Felicia Grimmenhag föreläser om motivation, inspiration och målsättning

 

Boka gratisbiljett via e-post: blodcentralen@akademiska.se

Barn endast tillsammans med vuxet sällskap. Först till kvarn gäller!

 

Felicia är en erkänt duktig ryttare i paradressyr med en internationell tävlingskarriär med sikte på framtida Paralympics 2020 i Tokyo, med hästen Tarot.

När hon var 17 år var hon med om en dramatisk mopedolycka där hon blev mycket svårt skadad. Felicia drabbades bl.a. av ett hjärtstopp och förlorade båda sina ben. Om inte
Felicia fått hjälp av blodet från 92 blodgivare hade hon inte funnits med oss idag. Felicia visade enorm styrka och envishet och inom ca 10 veckor efter olycka satt hon åter i sadeln.

Felicia är en mycket uppskattad föreläsare och budskap är vi människor skapar våra egna möjligheter och att det är när vi slutar sätta våra egna gränser som vi verkligen kan lyckas.

Arrangör: Blodomloppet tillsammans med GeBlod Uppsala och Uppsala universitet
Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}