Nyheter

Dressyrryttare är ambassadör för Blodomloppet

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Rullstolsbunden tjej framför häst vid tävning

Blodomloppet i Uppsala hälsar pararyttaren, Felicia Grimmenhag välkommen. Felicia har ridit sedan hon var barn men pausade detta intresse ett par år under tonåren. När hon var 17 år var hon med om en dramatisk mopedolycka där hon blev mycket svårt skadad. Felicia drabbades bl.a. av ett hjärtstopp och förlorade båda sina ben i olyckan. Om inte Felicia fått hjälp av blodet från 92 blodgivare hade hon inte funnits med oss idag. Felicia visade enorm styrka och envishet och inom ca 10 veckor efter olycka satt hon åter i sadeln.

Felicia är numera en erkänt duktig ryttare i paradressyr med en internationell tävlingskarriär. Tillsammans med hästen Tarot har hon målet inställt på Paralympics 2020 i Tokyo. Förra året var olyckan framme igen och Felicia råkade ut för en ridolycka under ett träningspass. Det blev en tur med ambulanshelikoptern till Akademiska sjukhuset för vård. Felicia ådrog sig en fraktur på höger lårbenshals och blodtransfusioner blev nödvändiga även vid denna operation.

Förutom sin karriär som dressyrryttare driver hon företaget Felicia Grimmenhag Dressage, där hon föreläser om sin olycka, målsättning och inspiration. Felicia är en mycket uppskattad föreläsare och hennes budskap är att vi människor skapar våra egna möjligheter och att det är när vi slutar sätta våra egna gränser som vi verkligen kan lyckas.

– Jag är själv blodgivare för jag vet, att om inte blodgivare fanns skulle inte jag och fler med mig inte finnas idag, berättar Felicia.

Snabba fakta:

  • Född: 1994 på Akademiska
  • Bor: Bålsta i egen lägenhet
  • Yrke: Egenföretagare
  • Mål med livet: Kunna se tillbaka på livet och känna att jag gav allt i alla utmaningar.

1. Hej Felicia, hur står det till? Hej, det är bra!

2. Vi är mycket glada att du ställer upp som lokal ambassadör för Blodomloppet i Uppsala, var det ett svårt beslut? Självklart inte. Blodomloppet är ett fantastiskt arrangemang som uppmärksammar blodgivningen, vilket såklart ligger nära om mitt hjärta.

3. Grattis till din framgång på hästryggen och till dina alla medaljer. Vilken fantastisk häst du har. Vart hittade du honom? Tack så mycket! Jag hittade honom genom min tränare Mads, hos en av hans elever. Vi hade farit över hela Sverige för att hitta häst och så stod han en halvtimme ifrån oss.

4. Blodomloppet är idag Sveriges största lopp. Varför tror du Blodomloppet har blivit så populärt? Därför att det är en sådan grej som alla kan behöva/drabbas av och som alla också kan bidra till. Civila människor räddar verkligen liv, och därför tänker jag att det kanske känns lite extra viktigt att just delta i det här loppet.

5. Du är redan blodgivare. Minns du varför du började ge blod? Därför att jag tänkte att jag måste ge tillbaka för allt det jag har fått, men jag har insett att jag troligtvis inte kommer komma upp i den mängden. Men jag tänkte att andra människor har räddat mitt liv, nu var det dags att rädda andras.

6. Du har själv fått massiva blodtransfusioner. Vilken betydelse tro du de haft för din årethämtning efter dina olyckor? Första gången var det avgörande för om jag skulle överleva eller inte. Sedan tror jag att det har hjälpt min kropp att kunna lägga sin energi på att läka andra saker istället för att också behöva återställa blodmängden i min kropp.

7. Blodomloppets främsta syfte är att värva fler blodgivare, har du själv inspirerat någon att börja ge blod? Efter min olycka blev många i min omgivning blodgivare, så jag vill gärna tro att jag har inspirerat människor till att vilja bidra till att hjälpa andra på det sättet.

8. Ett annat syfte med Blodomloppet är att uppmuntra till ett hälsosamt liv. Hur ser din träning ut? Jag tränar i genomsnitt tre gånger i veckan på gym, och utöver det rider jag 4-5 gånger i veckan.

9. Du har p.g.a. din svåra olycka mist dina ben. Hur är det att var ung och handikappad i dagens samhälle? Det är klart att det är svårt och det finns många fördomar. Både kring hur det är att leva som funktionshindrad, men också hur man är som person. Men jag tycker att det blir bättre och bättre hela tiden.

10. Sist men inte minst, lycka till med satsningen på OS 2020 och alla andra kommande tävlingar! Tack så mycket!

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}