Nyheter

Blodomloppet 2019

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
rekambild för blodomloppet

Blodomloppet 2019 i Borlänge går av stapeln måndagen den 27 maj

Blodomloppet är Sveriges största motionslopp vars syfte är att ”Uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen och främja en hälsosam livsstil”. Blodomloppet arrangeras runt om i hela Sverige och här i Dalarna arrangeras det i Borlänge.

Blodcentralerna i Dalarna hjälps åt tillsammans med Stora Tuna OK och Kvarnsvedens GoIF Friidrott att hålla i loppet och vi ser till att det finns information om blodgivning så att alla som vill och kan ska kunna lämna blod.

Så ta med dig din familj, dina arbetskamrater eller dina grannar och anmäl dig själv eller ett lag på fem personer för att delta i Sveriges viktigaste lopp. Passar du på att anmäla ett lag så får ni vi målgång en picknick kasse att avnjuta efter ett väl genomfört lopp.

Passa även på att anmäla dig som blodgivare om du inte redan är det!

Som blodgivare får du vi anmälning rabatt på startavgiften, samt extra gåva att hämta ut under dagen i Blodcentralstältet som finns på plats.

De lopp som finns i år är Promenad, Löpning 5 km och 10 km.

Det finns även Lilla Blodomloppet för barn upp till 12 år. Barnen får så klart tröja, och medalj vid målgång.

För mer information gällande loppet samt för anmälan använd länken nedan så kommer du direkt till Borlänges lopp. Du kan även fråga personalen på din blodcentral vid funderingar.

http://blodomloppet.se/vara-lopp/borlange/

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}