Från och med 21 januari är blodgivningsenheten på Sahlgrenska sjukhuset stängd samtidigt gäller nya öppettider på GeBlods enheter i Nordstan och på Frölunda Torg. Målet är att korta väntetiderna för blodgivare genom att förstärka bemanningen under de tider när tillströmningen av blodgivare är som störst, samt att anpassa antalet blodgivningsenheter efter personalstyrkan då tidigare effektiviseringskrav har lett till en neddragning av blodgivningspersonal.
– Att hålla öppet fyra enheter leder just nu till för lite personal per enhet. Det har inneburit att blodgivare drabbats av långa väntetider under vissa tider. Blodgivarna är det mest värdefulla vi har och vi vill snabbt kunna ta hand om dem när de besöker oss. En omorganisation var därför nödvändig för att förstärka bemanningen under de tider som tillströmningen av blodgivare är som störst, säger Jan Holgersson, verksamhetschef för Klinisk immunologi och transfusionsmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
GeBlod i Nordstan, på Frölunda Torg samt blodmobilen som är en mobil enhet, når ut till människor i publika miljöer och till stora arbetsplatser i och runt Göteborg. Personer som idag ger blod på Sahlgrenska sjukhuset blir i fortsättningen kallade till Nordstan, Frölunda Torg eller blodmobilen. Det finns också möjlighet att fortsätta ge blod på Sahlgrenska sjukhuset då en hållplats för blodmobilen kommer finnas på området.
– Vi hoppas och tror att blodgivare kommer uppleva att tillgängligheten blir bättre i och med att de blir omhändertagna snabbare när de ska ge blod, säger Jan Holgersson.
En utveckling mot mer mobil verksamhet och centrala placeringar sker även på flera andra orter, exempelvis i Malmö, Lund och Stockholm.
– Det ska vara enkelt att ge blod och för att attrahera fler givare behöver vår verksamhet finnas på platser där många människor rör sig. Det bidrar till att vi kan arbeta mer långsiktigt med rekrytering av nya blodgivare.
Blodverksamheten på Sahlgrenska sjukhuset kommer som tidigare fortsätta bedriva laboratorieverksamhet, såsom framställning av blodkomponenter, blodgrupperingar och utlämning av blod. Blodmobilens team kommer också ha sin hemmabas på Sahlgrenska.