Ge blod i december – rädda liv

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin

I år inträffar jul och nyår på vardagar, vilket ger färre tillfällen att lämna blod. Det är därför extra viktigt att blodlagret fylls på i december så att det finns tillgängligt blod för dom som behöver det under helgerna. Det behövs blod från alla blodgrupper, men särskilt för blodgrupperna O-, O+ och A+.

-Vi hoppas att alla som har möjlighet att lämna blod bokar tid för blodgivning under december. Det är ett bra tillfälle att ge en julklapp som verkligen gör skillnad, säger Jennie Jansson, blodcentralen Falun.

Om du är kvinna kan du lämna blod högst tre gånger per år och som man kan du lämna blod fyra gånger per år. Blodet som du ger används bland annat vid förlossningar, operationer, olyckor, behandling av cancersjukdomar och kroniska sjukdomar.

-Att ge blod är en insats som räddar liv. Att lämna en påse blod tar ca 10 minuter och kan hjälpa upp till tre patienter. Som tack för din insats får du en liten gåva. Man kan även välja att skänka ersättningen till något välgörande ändamål. I december går pengarna till Radiohjälpen, Riastugan och Barncancerfonden, säger Jennie.

Blodcentralerna i länet håller öppet till och med den 21 december. I mellandagarna varierar öppettiderna mellan orterna och från den andra januari gäller ordinarie öppettider igen.

Vilka öppettider som gäller för din blodcentral kan du se genom att klicka här. Det går också bra att ringa vår telefonbokning som är öppen måndag-fredag kl.8-10 samt måndag-torsdag kl.13-15. Du når oss på telefonnummer: 023 – 49 21 54. Om du redan är blodgivare kan du också boka tid via länken ovan. Tjänsten gör det möjligt för av- och ombokningar också.

Välkommen till oss!

 

 

 

 

 

 

 

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta tolv månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. Reglerna angående män som har sex med män är under utredning.

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}