Ge blod till sjukvården och skänk din blodgivargåva till Musikhjälpen

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Tre programledare från musikhjälpen
Två veckor innan programledarna för Musikhjälpen kliver in i glasburen startar GeBlods insamlingsinitiativ ”Dubbla goda insatser”.

Två veckor innan programledarna för Musikhjälpen kliver in i glasburen startar GeBlods insamlingsinitiativ ”Dubbla goda insatser”. Det ger blodgivare på flera av landets blodcentraler och blodbussar möjlighet att ge blod och samtidigt skänka sin blodgivargåva till Musikhjälpen. Musikhjälpen direktsänds i år från Lund. Årets välgörande ändamål har temat “alla har rätt att funka olika” och handlar om personer med funktionsnedsättning.

Enligt uppskattningar går så många som 9 av 10 barn med funktionsnedsättning i världen inte i skolan. Många stängs ute helt på grund av fördomar och otillgängliga skolor. Andra slutar efter bara några år för att det saknas tillgängliga läromedel eller för att lärarnas kunskap brister.

– Situationen är helt oacceptabel, säger Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen. Det är vår skyldighet att bidra till en förändring. Människor måste få synas, höras och respekteras – för alla har rätt att funka olika!

Blodgivare som vill bidra men inte kan ge blod under den givna perioden kan skänka en gåva via GeBlods digitala bössa.

GeBlods insamling pågår 26 november – 16 december i:

Alingsås
Avesta
Bollnäs
Borlänge
Borås
Eksjö
Eskilstuna
Fagersta
Falkenberg
Falköping
Falun
Gävle
Göteborg
Halmstad
Helsingborg
Hudiksvall
Hässleholm
Jönköping
Kalmar
Karlskoga
Karlstad
Katrineholm
Kristianstad
Kungälv
Köping
Landskrona
Lidköping
Linköping
Ljusdal
Ludvika
Lund
Lycksele
Malmö
Mora
Nässjö
Oskarshamn
Sala
Sandviken
Simrishamn
Skene
Skövde
Stockholm
Söderhamn
Tranås
Trollhättan
Uddevalla
Umeå
Uppsala
Varberg
Visby
Värnamo
Västervik
Västerås
Växjö
Ystad
Ängelholm
Örebro
Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta tolv månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. Reglerna angående män som har sex med män är under utredning.

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}