Johan Elmanders nya mål: Blodomloppet 2018

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Johan Elmander

Johan Elmander har inte hört till dem som genom åren fyllt vårens kalender med alla tänkbara lopp och utmaningar. Träning har han fått nog av på jobbet. Men efter en 20-årig karriär som började och slutade i ÖIS, omfattat 85 landskamper och dessemellan í försiggått i ett flertal lag internationellt, har han lagt fotbollsskorna på hyllan. Så nu har saken kommit i ett annat läge.

– Just nu är jag en glad motionär och jag har turen att ha barn som jag kan hålla igång med. Men det är klart att när jag har haft en så tuff träning i så många år måste jag nu hitta det jag vill ägna mig åt. Jag vet ju att jag mår så mycket bättre av att röra mig, jag blir piggare i kroppen och klarare i huvudet, säger Johan Elmander.

Ett lopp som han definitivt vet att han ska springa är Blodomloppet den 4 juni. Om det sen blir 5 eller 10 kilometer, det har han inte bestämt än.

– Jag vill gärna uppmana så många som möjligt att anmäla sig. Man behöver faktiskt inte springa, det går bra att promenera också Det viktiga är att vi tillsammans lyfter en viktig fråga samtidigt som det blir en mysig dag och ett tillfälle att umgås med andra.

Förra året sprang närmare 12 000 i Blodomloppet, som har sin bas i Slottsskogen. Många blodgivare deltog och andra tog chansen att anmäla sig för att bli blodgivare i blodmobilen. I år kanske Johan Elmander blir en av dem.

– Jag vet ju att många människor är beroende av att få blod på grund av sjukdomar och att sjukvården har stora behov. Jag har allt tänkt att jag skulle ge blod och nu känns det ännu mer aktuellt när jag blivit ambassadör, säger han och avslutar med en hälsning till alla läsare:

– Jag hoppas verkligen att vi ses i Slottsskogen den 4 juni.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta tolv månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. Reglerna angående män som har sex med män är under utredning.

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}