VM-medaljör springer Blodomloppet

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Kvinna håller i flera blodpåsar

Blodomloppet i Uppsala hälsar VM-medaljören i orientering, Annika Billstam välkommen. Annika har en gedigen karriär bakom sig med hela fjorton VM-medaljer, varav tre guld. Hon representerade orienteringsklubben OK Linné och kommer ursprungligen från Järfälla OK. Annika avslutade sin elitkarriär hösten 2015. Samma år nominerades hon till Jerringpriset.

Hon är inte bara en duktig orienterare utan är en även en snabb löpare. Hon har sprungit Blodomloppet flera gånger och stod som segrare 2013 i 5 km. I år är målet större än så, nämligen anmäla sig som blodgivare.

Annika arbetar som projektutvecklare på Uppsalahem. För ca 8 månader sedan fick värdsmästarparet i orientering, Thierry Gueorgiou och Annika Billstam sitt första barn. Förutom blöjbyten och vardagssysslor hinner hon med en hel del träning och springer gärna med löparvagnen.

Annika är en engagerad person som inte tvekade vid frågan om att bli ambassadör för Blodomloppet i Uppsala. Hon har tidigare givit blod men har tagit en paus under sin elitkarriär. Annika har planer på att återuppta blodgivandet så snart den s.k. karenstiden för graviditet har passerat.

Snabba fakta:

  • Född: 8 mars 1976 i Ärentuna
  • Bor: Södra Uppsala
  • Yrke: Projektutvecklare, Uppsalahem
  • Mål under Blodomloppet: Att anmäla sig som blodgivare igen efter ett längre uppehåll från blodgivningen.

 

1. Hej Annika, hur står det till? Det är bara bra med mig, tack!

2. Vi är mycket glada att du ställer upp som lokal ambassadör för Blodomloppet i Uppsala, var det ett svårt beslut? Kan jag på något vis bidra till att vi blir fler blodgivare så gör jag det självklart, det var aldrig någon tvekan. Känns som ett mycket meningsfullt och livsviktigt uppdrag.

3. Vilken otrolig idrottskarriär du har bakom dig. Grattis till dina framgångar och till dina VM-medaljer. Saknar du kartan och kompassen, eller plockar du fram den när längtan blir för svår och beger dig ut i skogen? Tack, ja, visst kan jag sakna kartan och kompassen ibland. Men den största anledningen till att timmarna i skogen är färre idag är jag är hemma med Léon, min 9 månader gamla son. Jag kommer nog aldrig att sluta med orientering, jag älskar att röra på mig och att vara ute i naturen!

4. Blodomloppet är idag Sveriges största lopp. Varför tror du Blodomloppet har blivit så populärt? Jag tror det är för att man gör någonting mer än för bara sig själv och sin egen hälsa. Att man också synliggör hur viktig blodgivningen är.

5. Du har ju tidigare varit blodgivare men pausat ett par år. Minns du varför du började ge blod? Ja, jag pausade under min elitidrottskarriär, så det var ett tag sedan jag gav blod senast. Anledningen var nog densamma för de flesta andra blodgivarna, att hjälpa när jag har möjlighet att göra det när jag vet att det kan rädda liv.

6. Har du planer på att anmäla dig som blodgivare igen? Det har jag! Nu när jag avslutat min elitidrottskarriär samt att det gått 9 mån efter förlossningen så har jag möjlighet till det igen.

6. Har du själv varit i behov av blodtransfusioner? Nej, men vid en förlossning kan behovet uppstå. Om det uppstår en situation där blod behövs är man tacksam att det finns att få.

7. Blodomloppets främsta syfte är att värva fler blodgivare, har du själv inspirerat någon att börja ge blod? Inte ännu vad jag känner till, men hoppas att jag lyckas nu som ambassadör och i framtiden!

8. Ett annat syfte med Blodomloppet är att uppmuntra till ett hälsosamt liv. Hur ser din träning ut numera? Jag tränar dagligen. Det kan låta men mycket men är en stor skillnad mot när jag tränade för att ta medaljer på VM. Idag tränar och tävlar jag för att må bra! Jag springer mestadels med löparvagn och Léon stortrivs i den.

9. Sist men inte minst, lycka till på Blodomloppet? Tack så mycket, och hoppas nu att vi lyckas rekrytera ännu flera blodgivare!!

 

 

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta tolv månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. Reglerna angående män som har sex med män är under utredning.

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}