De skånska blodgivarna ställde upp när det var akut blodbrist

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Hjärta med texten tack

Vecka 13 startade Blodcentralen Skåne verksamheten med blodbrist. Många patienter hade under helgen behövt stora mängder blod och blodbankens lager sjönk snabbt. Samtidigt som årets influensan slagit hårt och gjort många blodgivare sjuka och som då inte kunnat ge blod.
Blodkoordinatorer, ansvariga läkare och chefer var rörande överens om att vi snabbt måste få fler blodgivare att komma och ge blod. Det var blodgrupperna A och O (noll) som behovet var störst av.
Vi ropade på hjälp via sociala medier, pressmeddelande och P4 radio Malmöhus trafik och service avdelning berättade att behovet av blodgrupperna A och O var stort i Skåne.

Det blev en fantastisk respons på vårt rop på hjälp.
Mellan den 26 mars och 29 mars kom 1144 blodgivare och gav blod i Skåne och 93 nya blodgivare registrerade sig. Under samma dagar 2017 var det 763 som gav blod och 75 som blev nya blodgivare.
Blodlagret är i nuläget ganska stabilt men kan ändras på några få minuter om det händer något akut eller det är många patienter som behöver blod av samma blodgrupp.

Stort tack till alla er som kom och gav blod och blev nya blodgivare vecka 13, ni är alla ovärderliga!
Varmt välkommen att ge blod eller bli blodgivare, blodgivare är livsviktiga varje dag.

Bli blodgivare
Kontaktuppgifter och öppettider

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta tolv månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. Reglerna angående män som har sex med män är under utredning.

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}