Låga nivåer i Sveriges blodlager

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Man lämnar blod
För att ge blod ska man vara frisk, samt ha varit feberfri i minst två veckor efter sjukdom.

För att ge blod ska man vara frisk, samt ha varit feberfri i minst två veckor efter sjukdom. När influensan drabbar många påverkar det blodlagret eftersom även blodgivarna är sjuka och blir borta under flera veckors tid. Blod är en färskvara som bara håller sex veckor.

Enligt Folkhälsomyndighetens uttalanden i Dagens Nyheter 15 mars finns indikationer på att fler än vanligt har drabbats av influensa under början av 2018, samt att vinterkräksjukan inte har nått sin topp ännu.

– Det är uppenbart att sjukvården behöver fler blodgivare, speciellt i storstäderna, för att det alltid ska finnas friska och krya personer som kan ge blod. Blod behövs till patienter varje dag och behovet kan även öka snabbt och utan förvarning, till exempel vid en större olycka, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig för Blodcentralen i Stockholms län och talesperson för GeBlod Kommunikation.

– På Blodcentralen i Stockholm hade vi i februari det lägsta antalet blodgivningar på många år. Nu hoppas vi att många blodgivare har möjlighet att besöka blodcentralerna runtom i Sverige inför påsk, säger Karolina Blom Wiberg.

För information om blodbehovet på din ort kontakta den lokala blodcentralen.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta tolv månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. Reglerna angående män som har sex med män är under utredning.

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}