Blodgivarna i länet blir färre – fler behövs för fortsatt säker sjukvård

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin

Färre personer gav blod under 2017 än under 2016. Det har sett likadant ut de senaste åren, antalet blodgivare sjunker. 40 082 personer gav blod i Stockholm under 2017 jämfört med 40 917 personer år 2016 visar ny statistik från Blodcentralen i Stockholm.

Antalet personer som ger blod har minskat under de senaste åren.

År2017201620152014
Antal som gav blod40 08240 91742 08643 744

 

– Vi har hittills kunnat möta behovet av blod och i akuta situationer hjälper landstingen varandra. Men fler blodgivare behövs i Stockholms län, för att alltid ha givare att kalla in när blodlagret sinar och vid oförutsedda tillfällen. Utan blod stannar sjukvården, säger Fredrik Boström, medicinskt ansvarig läkare vid Blodcentralen i Stockholms län.

Nästan dubbelt så många unga tjejer som killar anmäler sig som blodgivare

Av de 10 480 som nyanmälde sig 2017 var 55% kvinnor. Bland de yngsta som nyanmälde sig, 18-20-åringarna var så många som 63% kvinnor. Medelåldern bland de som nyanmälde sig var 40 år.

– Förr var värnplikten en naturlig väg in i blodgivandet. Vi behöver bli bättre på att nå unga, och framför allt de unga männen, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig på Blodcentralen.

Av de som gav blod under 2017 var 20 136 kvinnor och 19 946män.

Många anger tidsbrist som främsta skäl till att de inte ger blod. Män kan ge blod fyra gånger om året och kvinnor tre gånger om året och hela blodgivningen tar ungefär 30 minuter.

Varje dag används cirka hundra liter blod inom sjukvården i länet. För att kunna bli blodgivare måste man ha fyllt 18 år och väga mer än 50 kilo. Blod är en färskvara och håller bara i sex veckor. Det kan inte tillverkas på konstgjord väg.

Läs mer i vårt pressrum

 

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta tolv månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. Reglerna angående män som har sex med män är under utredning.

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}